Whatsapp

Politiek

VVD stelt kamervragen over anti-joodse bekladdingen

23 februari 2019, 11.21 uur · Aangepast 3 oktober 2019, 07.21 uur

De VVD stelt kamervragen naar aanleiding van het bekladden van onder meer het standbeeld De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein.

Dat laat VVD-kamerlid Dilan Yesilgöz weten. Yesilgöz, eerder gemeenteraadslid in Amsterdam, stelt de vragen samen met haar partijgenoot Rudmer Heerema. De vragen worden gesteld aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Veiligheid en Justitie.

Anti-Joodse leuzen en hakenkruizen

Verschillende plekken in de stad werden in de nacht van donderdag of vrijdag beklad met groen-gele verf. Ook werden er anti-Joodse leuzen en hakenkruizen op muren gespoten met graffiti. De actie werd opgeëist door de harde kern van ADO Den Haag, de club waarbij Ajax zondag op bezoek gaat.

Lees ook: Stad beklad met anti-Joodse leuzen en groen-gele verf

Yesilgöz vraagt onder anderen of de ministers het 'met de VVD eens zijn dat het gif dat antisemitisme heet zwaar aangepakt dient te worden.' Ook meent ze dat strafrechtelijke vervolging niet voldoende is en dat een levenslang in het hele land geldend stadionverbod een gepastere straf is. 

Lees ook: Burgemeester Halsema doet aangifte van bekladdingen

Eerder deed burgemeester Halsema al aangifte van de bekladdingen. 'De Dokwerker staat voor alle mensen die in Nederland zijn opgestaan tegen de vervolging van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Het is een belangrijk historisch monument en een dierbaar symbool in onze stad: daar blijf je vanaf. In overleg met de politie en het openbaar ministerie doe ik aangifte van deze en andere bekladdingen in Amsterdam', lichtte de burgemeester de aangifte toe.  

Whatsapp