Start van hoofdcontent

112

nl

Al jaren geen uitfans tegen ADO en Feyenoord. Hoe kwam het zover?

23 februari 2019, 14.55 uur · Aangepast 23 februari 2019, 17.25 uur

Ajax speelt morgen uit tegen ADO Den Haag én woensdag in Rotterdam tegen Feyenoord en dat zijn wederom wedstrijden zonder uitsupporters. Bij de duels tussen Ajax en ADO Den Haag zijn al sinds 2006 alleen supporters van de thuisspelende club welkom. Voor de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord geldt het verbod sinds 2009. Hoe kwam het zover?

Morgen om 12:15 uur rolt de bal in het Cars Jeans Stadion voor de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Ajax. Op de tribunes zullen alleen supporters in het groen en geel te vinden zijn. Het rood en wit van Ajax zal vooral in Amsterdamse huizen en kroegen zichtbaar zijn.

249 Ajacieden naar Den Haag
Toch zijn er in Den Haag ook 249 Ajax-supporters aanwezig. Zij gaan demonstreren tegen het feit dat burgemeester Pauline Krikke van Den Haag het wederom niet toestaat om de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Ajax met uitsupporters te spelen.

Vijf bussen vertrekken er morgen naar Den Haag met in totaal dus 249 Ajacieden. Dit aantal is niet voor niks gekozen. De wet schrijft namelijk voor dat een groep van deze grootte slechts een demonstratie hoeft aan te kondigen. Er is geen vergunning nodig, zoals wel bij grotere demonstraties.

Lees ookAjax-supporters mogen demonstreren in Den Haag tijdens wedstrijd tegen ADO

Ajax-supporters zijn niet blij met het feit dat er wederom geen uitsupporters welkom zijn. Ze noemen het besluit van de Haagse burgemeester 'absurd' en 'gebaseerd op ongegronde argumenten'. Het verbod op uitsupporters werd in 2006 ingesteld. Hoe kwam het zover?

Bestorming ADO-honk
Het is 10 februari 2006, twee dagen voor het competitieduel tussen ADO Den Haag en Ajax. Rond de klok van 23:00 uur 's avonds bestormt een groep van ongeveer zeventig Ajax-supporters het ADO-honk in het Haagse Zuiderpark. Ze gooien met zeker één rookbom. De groep is bewapend met paraplu's, stokken, messen en molotovcocktails. In het supportershome waren zo'n tien ADO-fans aanwezig. Vijf raakten er gewond, één jongen werd zelfs neergestoken. Ook werd het gebouw in brand gestoken. 

Sinds de aanval geldt het verbod op uitsupporters bij wedstrijden tussen Ajax en ADO Den Haag. Er is de laatste jaren meerdere keren gepraat. Een doorbraak leek dichtbij. In 2017 wilde een groep Ajax-fans ook al demonstreren in Den Haag omdat ze het bekerduel tegen amateurclub Scheveningen niet mochten bijwonen. De vrees bestond dat de Ajacieden de ADO-supporters zouden tegenkomen in Den Haag. Het protest werd uiteindelijk afgeblazen omdat werd toegezegd opnieuw naar de situatie te kijken.

'Te veel agenten nodig'
Maar nog steeds zijn uitsupporters niet welkom. De Haagse burgemeester Krikke zegt dat er 'buitensporig veel agenten' nodig zouden zijn om de wedstrijd veilig te laten verlopen. Ook zouden volgens Krikke ADO-supporters niet zitten te wachten op supporters uit Amsterdam. Er zouden bij de gemeente Den Haag signalen zijn binnengekomen vanuit de familietribune dat bezoekers thuisblijven als de Ajax-fans zouden komen, uit vrees voor wanordelijkheden tussen hardekernsupporters van ADO en Ajax.

Al dertien jaar spelen Ajax en ADO Den Haag zonder uitsupporters. Morgen dus weer. Maar ook woensdag in De Kuip. Daar wordt tussen Ajax en Feyenoord gestreden om een plekje in de finale van de KNVB-beker. Op de tribunes zullen alleen het rood en wit van Feyenoord zichtbaar zijn. Ajax-supporters zijn niet welkom bij de bekerwedstrijd tussen de Amsterdammers en Rotterdammers. Dit verbod geldt als sinds 2009. Hoe kwam het zover?

Lees ook: Overleg Cohen en Aboutaleb over spreekkoren Ajax - Feyenoord

Op zondag 15 februari 2009, spelen Ajax en Feyenoord in de Amsterdam Arena tegen elkaar. De voorlopig laatste wedstrijd waar uitsupporters welkom waren. Die dag bestormen namelijk Ajax-supporters bij het stadion de aanhang van Feyenoord. De ME moet er zelfs aan te pas komen om de orde te herstellen. Dertig supporters worden gearresteerd.

Spreekkoren
Een week daarvoor was er bij een wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord al sprake van kwetsende spreekkoren. De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam kondigden daarop aan harde maatregelen te zullen nemen als zich bij Ajax-Feyenoord opnieuw incidenten zouden voordoen.

Die waarschuwing werd dus door supporters genegeerd: Ajax-fans zongen 'Als de lente komt dan gooien wij, bommen op Rotterdam', Feyenoordfans riepen 'Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas'. 

Lees ook: Deze week overleg over spreekkoren Ajax-Feyenoord

Op woensdagavond 18 februari 2009, drie dagen na de laatste ongeregeldheden, komen de burgemeester van Amsterdam Job Cohen, de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, de bestuurders van Ajax, Feyenoord en de KNVB samen. Ze spreken over de problemen tussen de supportersgroepen. Ze besluiten dat de wedstrijden voor een periode van vijf jaar zonder de supporters van de bezoekende club gespeeld worden. 

Voormalig burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan wilde in 2013 weer toestemming geven om uit-supporters toe te staan. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zag dat niet zitten en hield zich aan de eerder gemaakt afspraak om vijf jaar zonder uit-supporters te spelen. 

In 2014 zou het verbod aflopen, maar zover kwam het niet. Nadat Ajax-supporters vernielingen hadden aangebracht in De Kuip na de met 5-1 verloren bekerfinale tegen PEC Zwolle, werd het verbod met vijf jaar verlengd. 

Mogelijke rechtszaak
Tot op heden zijn de supporters van Feyenoord en Ajax niet welkom in elkaars stadion. Of en wanneer dit wel mogelijk gaat worden, is nog onduidelijk. Ajax heeft al eerder laten weten dat wat hen betreft Feyenoorders weer welkom zijn in de Arena. Vanwege het verbod op uitsupporters bij de bekerwedstrijd woensdag overweegt Ajax nog naar de rechter stappen. De Amsterdammers vinden dat Feyenoord een voordeel heeft nu er alleen met thuispubliek wordt gespeeld. Er is namelijk geen zogenaamde 'return' bij bekerwedstrijden.

Lees ook: Ajax overweegt rechtszaak tegen KNVB: 'Ze verschuilen zich achter Aboutaleb'

Of vanaf seizoen 2019-2020 de wedstrijden tussen Ajax en ADO Den Haag en Ajax en Feyenoord weer met uit-publiek gespeeld zullen worden, is onduidelijk. Er zullen de komende maanden zeker op allerlei niveaus overleg gevoerd worden hierover.