Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Buren stappen naar de rechter om komst stadsnomaden naar de Kadoelen

24 februari 2019, 21.15 uur

Bezorgde bewoners van de Kadoelenweg in Noord zetten een volgende stap in hun protest. Ze starten een kort geding tegen de gemeente om de komst van de stadsnomaden naar hun buurt tegen te houden.

Dat zegt Bert Talboo, bestuurslid van het volkstuinenpark De Bongerd, tegen AT5. De groep die naar de rechter gaat, bestaat uit bewoners van de Kadoelenweg, de tuinders van De Bongerd, de tennisvereniging Kadoelen en de kinderspeelhal Darteldome, eveneens gevestigd op het sportpark Kadoelen.

'We gaan met de hele meute, maar eerst hebben we donderdag nog een gesprek met de burgemeester', vertelt Talboo. 'We denken dat de burgemeester verkeerd geïnformeerd is over dit terrein. Het zit middenin een woongebied met sport en vermaak. Er zijn ook andere terreinen onderzocht, die allemaal niet aan de voorwaarden zouden voldoen. Maar deze voldoet ook niet. Ik denk dat de burgemeester geen idee had waar het over ging, ze is er ingetuind.'

Lees ook: Ruim 1700 handtekeningen tegen komst stadsnomaden naar Noord

Kort geding
De gang naar de rechter is voor de buurtbewoners en betrokkenen vooral om het bestuurlijke verhaal. 'We willen dat er eens even goed uitgezocht wordt of ze dit wel zomaar konden besluiten', zegt Talboo. 'Niemand is geïnformeerd; wij niet, maar ook de gemeenteraad niet. Kloppen de procedures wel?' Ook de burgemeester van Landsmeer wist naar eigen zeggen niks van de verhuizing van de stadsnomaden naar haar gemeentegrens. 

Het kort geding staat gepland voor 21 maart. Komende donderdag wordt het onderwerp ook besproken in de raadscommissie Algemene Zaken, op aandringen van de VVD.

Lees ook: Halsema maakt Landsmeer boos met verhuizing stadsnomaden naar Noord

De buurt rondom de Kadoelenweg kreeg half januari te horen dat de stadsnomaden vanaf eind maart in hun wijk zouden worden geplaatst. De groep van 35 mensen bivakkeert nu nog bij Sloterdijk, maar moet daar op termijn weg.