Start van hoofdcontent

Stad

nl

ADO Den Haag legt krans bij herdenking Februaristaking na bekladdingen supporters

25 februari 2019, 16.56 uur · Aangepast 25 februari 2019, 21.10 uur

ADO Den Haag, Ajax en de KNVB hebben gezamenlijk een krans gelegd bij de herdenking van de Februaristaking op het Jonas Daniël Meijerplein. Ze deden dit op verzoek van burgemeester Femke Halsema nadat meerdere plekken in de stad vorige week beklad werden met anti-joodse leuzen en hakenkruizen.

In de nacht van donderdag op vrijdag werden onder meer Café Betondorp, diverse tram- en bushaltes en muren beklad met teksten als 'JHK', wat verwijst naar 'Joden Hebben Kanker'. Ook werd het standbeeld de Dokwerker beklad met groen-gele verf. De acties werden opgeëist door de harde kern van ADO. ADO verloor zondag van Ajax met 1-5.

Lees ook: Stad beklad met anti-joodse leuzen en groen-gele verf

Halsema deed aangifte tegen de bekladdingen. Bovendien zocht ze contact met Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, met het verzoek dat ADO Den Haag, Ajax en de KNVB samen een krans zouden leggen. De bond en de twee voetbalclubs stemden direct in. De krans werd vanmiddag gelegd door Rutger Arisz (operationeel directeur Ajax), Lex Schoenmaker (clubicoon ADO) en Michael van Praag.

Lees ook: VVD stelt kamervragen over anti-joodse bekladdingen

Voordat de krans werd neergelegd, hield de burgemeester een toespraak waarin ze de moed van de stakers benadrukte.  'Zij zijn het beste deel van onze historie, zij waren de Amsterdammers die wij willen zijn. Want zij stonden op tegen een bewapende, nietsontziende en door haat verteerde bezettingsmacht', zei ze. 

De Februaristaking in 1941 was het enige openbare en massale protest tegen de Jodenvervolging in Europa. Dat gebeurde nadat op 22 en 23 februari 1941 op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam de eerste grote razzia's plaatsvonden.