Start van hoofdcontent

112

nl

Leen Schaap herkent zich niet in uitspraken over Halsema, PvdO wil spoeddebat

26 februari 2019, 11.56 uur · Aangepast 26 februari 2019, 13.30 uur

Wil van Soest, fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen (PvdO), heeft een spoeddebat aangevraagd over uitlatingen die brandweercommandant Leen Schaap zou hebben gedaan over Femke Halsema. Schaap zegt zich niet te herkennen in de uitspraken.

'Onder burgemeester Femke Halsema is het vooral praten, praten. Haar voorganger was van: samen aanpakken. Eberhard van der Laan, waar ben je?', zou Schaap tijdens een feestelijke bijeenkomst van het 100-jarig bestaan van de Hilton Hotels gezegd hebben in het Waldorf Astoria. De Telegraaf tekende de uitspraken op in de rubriek 'Stan Huygens Journaal'.

Lees ook: Schaap houdt steun van politiek ondanks opzeggen vertrouwen 

De brandweer laat aan AT5 weten dat Leen Schaap zich niet herkent in de uitspraken. Een woordvoerder zegt verder niet publiekelijk te willen reageren en wacht het debat van donderdag af.

De Partij van de Ouderen neemt de uitspraken van Schaap in de krant zeer serieus. De partij meent dat dergelijke uitlatingen zorgen voor een toename van onrust bij de brandweer. Ook vindt de partij dat de burgemeester neerzetten als weinig daadkrachtig een verkeerd signaal geeft aan de burgers van Amsterdam.

Lees ook: Ombudsman onderzoekt uitspraken brandweercommandant Leen Schaap

Conflict
Al sinds 2011 probeert de stad de 'gesloten macho-cultuur' binnen de Amsterdamse brandweer te doorbreken. In 2016 werd oud-politieman Leen Schaap daarvoor door burgemeester Van der Laan aangesteld, maar die kwam zo in conflict met de werkvloer, dat interventie door adviseur Peter Van Uhm volgens Halsema noodzakelijk was.

Begin deze maand zegde een groep brandweermannen het vertrouwen in hem op. Desondanks kan Schaap nog altijd rekenen op ruime politieke steun.