Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Politiek praat over toekomst de Wallen: wat willen ondernemers en andere belanghebbenden?

28 februari 2019, 07.00 uur · Aangepast 28 februari 2019, 11.17 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De raadscommissie Algemene Zaken buigt zich vanmiddag over de toekomst van de Wallen. Burgemeester Halsema zal geen concrete plannen gaan bekendmaken over de toekomst van het gebied, maar de politieke partijen in de raad zullen zich zeker gaan profileren binnen het dossier. Op de agenda staat een brief, gericht aan de gemeenteraad, van verschillende belanghebbenden in de stad.

De brief werd eind vorig jaar gestuurd door de ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal (OVOA), belangenvereniging voor sekswerkers Proud, de bedrijven investerings zone Zeedijk en Warmoesstraat, MKB-Amsterdam en Koninklijke Horeca Nederland. Ze hopen vooral dat de politiek hen bij het besluitvormingsproces betrekt. Welke thema's vinden de belanghebbenden belangrijk?

Lees ook: Onderzoek: steeds meer Amsterdammers klaar met de Wallen

1. Prostitutie
Volgens de organisaties wordt door sommigen onterecht de prostitutie aangewezen als de oorzaak van de huidige drukte en overlast in het gebied. In andere straten waar raamprostitutie is toegestaan, zoals in de Spuistraat en op de Ruysdaelkade, zou het namelijk niet drukker geworden zijn. 'Het verkleinen van het Wallengebied als gevolg van Project 1012, onder andere door sluiting van de ramen, is wél één van de oorzaken dat de drukte is toegenomen', schrijven de partijen. Prostitutie verplaatsen naar andere gebieden in de stad, een optie die de laatste tijd steeds vaker genoemd wordt, zou volgens hen geen oplossing zijn. 

2. Handhaving
De partijen vinden ook dat de handhaving in het gebied verbeterd moet worden. 'Geen tijdelijke acties maar een continue aanpak van straatdealers, drugs en alcohol op straat en het corrigeren van onaangepast gedrag. Dat wil zeggen: een strak inzichtelijk en permanent handhavingsbeleid', stellen ze. Een oplossing zou het inzetten van hosts zijn op de drukke momenten. Volgens Proud is daarbij een belangrijke rol weggelegd voor sekswerkers of ex-sekswerkers die zelf op de Wallen werkzaam zijn geweest als host.

Lees ook: Halsema: snel maatregelen om situatie op de Wallen te beheersen

3. Politiebureau op de Wallen
De mogelijkheden om snel op te treden tegen criminaliteit en overlast kunnen volgens de partijen worden verbeterd als er een politiebureau wordt geopend op de Wallen. Wel moet zo'n bureau dan voldoende capaciteit en cellen hebben. Ook zouden agenten Nederlands én Engels moeten spreken. 'Een politiebureau middenin het gebied vergroot de bereidheid om aangifte te doen van misstanden', zo denken de belanghebbenden.

4. Periodiek wallen overleg (PWO)
Op regelmatige basis overleg voeren tussen afgevaardigden van branches, ondernemers, bewoners en instellingen die betrokken zijn bij het gebied, zou ook één van de oplossingen zijn. De organisaties benadrukken dat het van belang is dat ook de sekswerkers een stem krijgen in dit overleg.

Lees ook: Ombudsman Arre Zuurmond: 'Amsterdam moet af van alles-kan-imago'

5. Rondleidingen
Ook het terugdringen van rondleidingen zou volgens de betrokken partijen kunnen bijdragen aan het tegengaan van de drukte en overlast in het gebied. De belanghebbenden stellen voor dat groepen uit maximaal twintig personen mogen bestaan. Ook zou een onafhankelijke instantie moeten vaststellen dat zij geen onzin verkondigen over de buurt. Volgens Proud zouden ook ex-sekswerkers deze rondleidingen moeten geven.

Lees ook: Mogelijk 255 slachtoffers van seksuele uitbuiting per jaar in Amsterdam

6. Milieu
Als laatste punt hopen de organisaties dat er meer en grotere afvalbakken zullen worden geplaatst op de Wallen. Ook zou het afval gescheiden moeten worden opgehaald en moeten de straten elke dag van de week gereinigd worden. Winkels zouden moeten worden bevoorraad met elektrische voertuigen of via het water. 'De Burgwallen zijn oorspronkelijk aangelegd voor paard en wagen. De Wallenkant, de straat en de daaraan gelegen gebouwen zijn niet bestand tegen zwaar vrachtverkeer', schrijven ze. 

Hoe nu verder?
De brief werd gestuurd door onder andere Cor van Dijk, de voorzitter van de ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal. 'We hebben deze brief gestuurd omdat we het belangrijk vinden om betrokken te worden bij het besluitvormingsproces. Het gaat over de toekomst van het gebied, waar wij ook belanghebbenden zijn. Ook hebben we veel kennis over wat in onze ogen goed zou zijn voor de toekomst', zegt Van Dijk. 

Volgens de voorzitter zijn er inmiddels vorderingen gemaakt. 'Meerdere raadsleden hebben aangegeven met ons in gesprek te willen. Ook hebben we volgende week een afspraak met de stadsdeelvoorzitter. Hij voert namens Halsema het gesprek met ons.'

Interview Halsema
Met het interview van burgemeester Halsema deze maand bij AT5 en Het Parool, over de toekomst van het Wallen, waren de organisaties alles behalve blij. 'Ze liep voor de muziek uit. Halsema zei eerder pas deze zomer met definitieve plannen te komen en toch sprak ze zich al behoorlijk uit over wat zij wil', zegt Van Dijk. 'We geven haar nu het voordeel van de twijfel. Er volgen nog gesprekken.'

Lees ook: Halsema: 'Situatie rondom prostitutie op de Wallen onhoudbaar'

Over de tendens die er momenteel heerst over de toekomst van de Wallen zijn veel zorgen bij de organisaties, zo stelt Van Dijk. 'Als we de berichtgeving moeten geloven, moeten we ons zeker zorgen maken. Er wordt over een beroepsgroep gepraat, zoals de sekswerkers, en een gebied, zonder de belanghebbenden zelf erbij te betrekken. Gelukkig verandert dat nu wel beetje bij beetje. Het is goed dat dit morgen besproken wordt in de commissie.'