Politiek

Ook uitrukdienst brandweer boos over uitspraken Leen Schaap

28 februari 2019, 07.57 uur

Whatsapp

Nadat de Partij van de Ouderen (PvdO) eerder deze week een spoeddebat aanvroeg, is er nu ook vanuit de brandweer zelf kritiek op de vermeende uitlatingen van commandant Leen Schaap in de Telegraaf.

Schaap zou tijdens de feestelijke bijeenkomst voor het 100-jarige bestaan van de Hilton Hotels hebben gezegd dat 'brandweermannen 95 procent van de tijd met de handen over elkaar zitten te wachten op een brand' en dat het onder burgemeester Femke Halsema vooral praten is, waar haar voorganger Eberhard van der Laan meer van aanpakken hield. 

Lees ook: Schaap houdt steun van politiek ondanks opzeggen vertrouwen

De uitrukdienst van de brandweer ziet de uitspraken als een nieuw dieptepunt. In een brief aan burgemeester Halsema schrijven zij: 'We maken dagelijks de meeste verschrikkelijke dingen mee. Een brandweerman heeft jaarlijks met gemiddeld dertig doden te maken. Daar zitten de laatste tijd ook veel (kleine) kinderen bij. Dus het feit dat wij 95 procent van de tijd zitten te wachten op brand schoffeert en kleineert een heel brandweerkorps.'

Lees ook: Ombudsman onderzoek uitspraken brandweercommandant Leen Schaap

'Wij kunnen op deze manier niet meer verder met deze commandant. Het ziekteverzuim bedraagt momenteel bijna 20 procent en mensen lopen op hun tandvlees. We hebben een commandant nodig die voor ons gaat staan. Het is een onwerkbare situatie en wij smeken u daarom, om in te grijpen', aldus de brandweerlieden tegen Halsema. 

Lees ook: Leen Schaap herkent zich niet in uitspraken over Halsema, PvdO wil spoeddebat

Schaap zelf gaf eerder deze week aan zich niet te herkennen in zijn uitspraken die in de rubriek 'Stan Huygens Journaal' in de Telegraaf stonden. Verder wilde hij niet inhoudelijk reageren. Vanmiddag heeft de gemeenteraad een spoeddebat over de uitspraken. 

Whatsapp