Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Stemband Rembrandt weer tot leven dankzij technologie

28 februari 2019, 14.41 uur · Aangepast 7 maart 2019, 15.07 uur · Foto: Zelfportret Rembrandt van Rijn

Schilderles krijgen van Rembrandt van Rijn. Het lijkt onwaarschijnlijk maar het is sinds kort wel degelijk mogelijk. In opdracht van ING, hoofdsponsor van het Rijksmuseum, hebben enkele wetenschappers de stem van de meester gereconstrueerd.

Experts van de Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Carnegie Mellon in Pittsburgh zijn de afgelopen zes maanden druk bezig geweest met dit project. Met behulp van stemtechnologie, schilderijen en andere data hebben zij een reconstructie gemaakt van onder andere het karakter en de stem van van Rijn. Rembrandt zijn stem is sinds vandaag te horen in zogeheten 'Rembrandt Tutorials'. De filmpjes zijn te zien op het Youtube kanaal van ING.

Het schetsen van gezichten op basis van stemgeluid wordt al sinds enige tijd gedaan. Volgens Rita Singh, spraakwetenschapper op de Universiteit Carnegie Mellon,is het echter de eerste keer dat deze methode wordt omgedraaid. Het ontwikkelen van de stem was daarom niet makkelijk: 'Bij het bepalen van zo'n stem zijn er honderden factoren van belang. Behalve uiterlijke kenmerken, is er ook gekeken naar bijvoorbeeld zijn longcapaciteiten.

Vroegnieuwnederlands
Ook is er rekening gehouden met het taalgebruik uit de zeventiende eeuw. Het Instituut voor de Nederlandse Taal heeft alle zinnen daarom speciaal vertaalt naar het Vroegnieuwnederlands. Volgens universitair docent Olga van Marion had van Rijn geen dialect maar sprak hij woorden met bijvoorbeeld een 'a' eerder uit als 'oa'. 

In de filmpjes leert van Rijn je alle fijne kneepjes van het vak. Zo wordt er onder andere uitleg gegeven over materialen, licht-donker contrasten en de basis principes van portretten. 

Lees ook: Vandaag start het Jaar van Rembrandt: wat is er allemaal te doen?

Het is inmiddels al 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed. Zijn werk en zijn leven wordt dit jaar daarom groots gevierd. Met onder andere verschillende voorstellingen in musea, tv-series en een wedstrijd voor schilders. Met de filmpjes hoopt het Rijksmuseum en ING de meester zo dichtbij het grote publiek te brengen.