Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente mag geen bomen kappen voor Namenmonument

28 februari 2019, 15.34 uur · Aangepast 28 februari 2019, 21.26 uur

De gemeente mag niet beginnen met het kappen van de 24 bomen voor de bouw van het Namenmonument. Dat heeft de rechter vanmiddag besloten. De bouw van het gedenkteken aan de Weesperstraat voor de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, loopt hierdoor opnieuw vertraging op.

De rechter acht de onomkeerbaarheid van de bomenkap zwaarder dan de mogelijke kostenstijging van het monument als de bouw wordt uitgesteld.

De omwonenden hadden tegen zowel de bouw- als de kapvergunning beroep aangetekend. Dit beroep wordt op 28 mei behandeld door de rechtbank. Dan moet de rechter beoordelen of de hele vergunningsprocedure rechtmatig is verlopen. Omdat de bomenkap al op 1 maart zou beginnen, hadden de omwonenden de voorzieningenrechter in een spoedprocedure gevraagd de kap en andere voorbereidende werkzaamheden voorlopig uit te stellen. 

Uitstel van zes maanden
De uitspraak is een grote teleurstelling voor Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité, dat het initiatief nam voor het gedenkteken. 'Heel teleurgesteld dat het dus weer gelukt is door dat kleine groepje tegenstanders om de boel te gaan vertragen. Het is weer een uitstel van zes maanden, dan zijn er nog veel meer mensen dood, nog eventjes en dan leeft er geen nabestaande meer van de namen die op het monument komen.' 

Lees ook: Zes miljoen extra voor Namenmonument slachtoffers Holocaust  

'Monument te groot'
De omwonenden van de toekomstige gedenkplek zijn opgelucht. Ze vinden het monument veel te groot en vrezen onder meer een enorme toestroom van toeristen, bussen en de verkeersproblemen die daarmee gepaard gaan. Ook hebben ze geen inspraak gehad zeggen ze.

Petra Catz, van de Plantage-Weesperbuurtvereniging, voelt zich ondanks de opluchting ook wat ongemakkelijk bij de uitspraak. 'Veel mensen uit de buurt komen uit deze geschiedenis, en denken ook na over de oorlog, de Holocaust en de Joodse gemeenschap.' Toch zijn zij degene die het Namenmonument nu tegenhouden. 'Ja, omdat ik deze manier van de totstandkoming en dit ontwerp op die plek niet gelukkig vindt.'

102.000 namen
Het ontwerp voor het Namenmonument is van de Amerikaans-Joodse architect Daniel Libeskind, bekend van het Joods Museum in Berlijn en het One World Trade Center in New York. Het werk bestaat uit verschillende muren waarop de namen komen te staan van 102.000 vermoorde Joden en 220 Sinti en Roma, met geboorte- en sterfdatum. In de nacht wordt het monument verlicht.

Studio Libeskind