Politiek

Halsema wil op zoek naar definitieve oplossing voor stadsnomaden

28 februari 2019, 20.33 uur · Aangepast 28 februari 2019, 21.59 uur

Whatsapp

Burgemeester Femke Halsema wil zoeken naar een definitieve oplossing voor de stadsnomaden. Hun verhuizing naar de wijk Kadoelen in Noord stuit op hevig verzet in de buurt. Maar de oud-krakers zijn zelf ook niet tevreden met hun nieuwe onderkomen.

Tijdens de raadscommissie Algemene Zaken kwamen veel bewoners vanmiddag inspreken om hun ongenoegen te uiten over de verhuizing van de stadsnomaden. Zo waren er zorgen over de plek waar de caravans en tenten van de nomaden komen te staan. De rondtrekkende groep Amsterdammers moet op een braakliggend veldje komen wonen in de buurt van een volkstuinenpark en een indoor speeltuin.

Lees ook: Buren stappen naar de rechter om komst stadsnomaden naar de Kadoelen

Geluidsoverlast en drugsgebruik
Buurtbewoners maken zich zorgen over geluidsoverlast en drugsgebruik. En bewoners van het volkstuinenpark zouden nu al stress ervaren van de komst van de nieuwe bewoners. Halsema benadrukte nog dat er grote hekken rond het terrein komen met een eigen uitgang en dat het eerste volkstuinhuisje op dertig meter van het terrein ligt.

Definitieve oplossing
Wel begrijpt de burgemeester de zorgen. Daarom gaat Halsema op zoek naar een definitieve oplossing voor de groep. 'Ik wil eigenlijk ook een definitieve oplossing. Levenswijzen van nomaden en bewoners laten zich maar moeilijk mengen. Ook zij zelf maken zich zorgen, ondermeer voor boze bewoners.' De stadsnomaden zelf hebben ook aangegeven zich liever niet in een woonwijk te willen vestigen, vanwege het verschil in levensstijl.

Lees ook: Buurt schrikt van plotselinge plek voor stadsnomaden in Noord

Geen andere locatie
Maar voor de verhuizing van begin maart nog een ander terrein aanwijzen zit er niet in. Er is geen andere plek op dit moment binnen de stadsgrenzen die aan het eisenpakket van de gemeente voldoet. Zo moet het terrein goed bevonden worden door de politie en brandweer en moet het in bezit zijn van de gemeente. Op dit moment wordt het terrein in Kadoelen geschikt gemaakt voor bewoning. 

Whatsapp