Start van hoofdcontent

Stad

nl

Op steeds meer terrassen mag niet meer gerookt worden

2 maart 2019, 07.00 uur · Aangepast 27 juni 2022, 15.19 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Steeds meer terrassen in de stad zijn (gedeeltelijk) rookvrij. Met het nieuwe terrassenseizoen voor de deur zocht AT5 uit bij hoeveel cafés en restaurants je nog welkom bent als je er een sigaret wilt opsteken. Voor rokers misschien een geruststelling: op de meeste terrassen in de stad mag nog gerookt worden, maar duidelijk is wel dat steeds meer uitbaters roken in de ban doen.

Met het mooie weer van de afgelopen week waren de terrassen in Amsterdam goed bezet. Uit een rondgang bij bijna 80 cafés en restaurants in de stad bleek dat steeds meer van hen hun rookbeleid op het terras hebben aangepast. 

Wat bleek: bij een kwart (23%) van de terrassen is roken niet of beperkt toegestaan. Daarnaast geeft 5% van de cafés en restaurants die we hebben gesproken aan dat roken binnenkort helemaal verboden is. Bij het merendeel (72%) mag je gewoon nog een sigaret opsteken, maar duidelijk is wel dat er steeds meer wordt nagedacht over rookvrije terrassen. 

'Waar moet je anders nog heen'
De grootste reden die genoemd wordt voor het verbod is dat anderen er last van hebben. Zij geven aan dat ze, vooral tijdens het eten, in een schone en fijne omgeving willen zitten, zeker als er kinderen bij zijn. Maar we spreken ook terrasgangers die het roken op terrassen minder erg vinden. 'Ik vind wel, als je buiten zit moet je kunnen roken. Waar moet je anders nog heen als je op een terras zit en je wil een sigaret opsteken?' Een enkeling geeft aan dat zij een terras met een rookverbod helemaal niet meer zullen bezoeken.

AT5

'Je wil gasten wel gewoon de keuze bieden'
Bar Belleami in de Kinkerbuurt en café De Ysbreeker in Oost zijn twee van de horecagelegenheden die een gedeeltelijk rookvrij terras hebben. Beide zaken hebben twee gescheiden zones ingericht voor wel- en niet-rokers. 'Je kan nu als roker de hele dag in de zon zitten met sigaret, maar je kan ook als niet-roker in de zon zitten en ook een fijne dag hebben', aldus Olivier Doffegnies van Belleami.

Bij De Ysbreeker moet je naar de overkant van de straat om je peuk op te kunnen steken: 'Wij hebben gekozen voor een verbod aan de kant van het pand. Boven en naast het pand wonen buren die veel overlast hebben van rokers', vertelt Marlotte Schijve. 

Of de zaken het verbod aanhouden moet nog blijken. 'Dit is de eerste stap. Hoe we het in de toekomst gaan doen weet ik niet, het is een test. Gewoon kijken wat er gebeurt en dan zien we of het ontaardt in een gigantische vechtpartij', grapt Doffegnies.



'Roken is een maatschappelijke ramp'
Als het aan Tom Voeten van Clean Air Nederland ligt, gaat het nog een stapje verder. Hij vindt dit een goede stap en denkt dat het creëren van compleet rookvrije uitgaansgebieden de volgende stap is. 'Roken zien wij als een maatschappelijke ramp. Je ziet dat de meeste jongeren gaan roken op school en in de horeca. Dan moet je zorgen dat er op die plekken niet meer gerookt wordt', aldus Voeten.

Betuttelend is het niet volgens hem: 'Als je het ziet als een vrijheid, lifestyle, kan je het zo noemen. Maar helpen is iets anders. Ik vind het meer een sociale plicht dat je verslaafde rokers helpt'.