Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema bezoekt coffeeshop Linnaeusstraat na explosie: 'Twee explosies echt te veel'

3 maart 2019, 19.52 uur

Burgemeester Femke Halsema heeft de coffeeshop bezocht aan de Linnaeusstraat waar vanochtend vroeg een explosief af ging. Het was de tweede explosie voor dezelfde shop in korte tijd.

'Het is echt ingrijpend. Het is gelukkig alleen maar materiële schade, maar je ziet wel dat er echt in de woningen een ravage is. Het had ook anders kunnen lopen en dat is gewoon slecht', zegt Halsema na haar bezoek aan coffeeshop Smoke Palace.

Lees ook: Tweede explosie in korte tijd na bij coffeeshop Linnaeusstraat

De burgemeester kon niks zeggen over een eventuele sluiting van de zaak. 'Tot nu toe is het een coffeeshop die goed bekend staat. En waar eigenlijk nooit problemen waren. En dat is ook het beeld dat bewoners geven. Die zijn eigenlijk allemaal heel erg gesteld op de eigenaar en de coffeeshop.' Maar, zegt ze ook, 'twee explosies zijn er echt te veel.'

Lees ook: Tienduizenden euro's schade bij buren coffeeshop na explosie: 'Ik zag de muren bewegen'

Halsema is van mening dat het stadsbestuur nog wel grip heeft op de criminaliteit in de stad. Daarbij wijst ze op aanhoudingen van bijvoorbeeld liquidatieverdachten en daders van plofkraken. 'Het is niet zo dat je machteloos bent, maar het is een heel ingewikkeld onderzoek. Je moet sporenonderzoek doen en je moet zien te achterhalen wie hier achter zit.'

Lees ook: Twitch-streamer was live tijdens explosie Linnaeusstraat: 'I'm scared'

Er volgt nog een bijeenkomst voor de buurt. Hierbij zal Halsema samen met het stadsdeel en de politie aanwezig zijn. Wanneer dit plaatsvindt, wordt nog bekend gemaakt.