Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder wil 'crisis' in basisonderwijs bestrijden met 23 miljoen aan investeringen

4 maart 2019, 20.13 uur · Foto: AT5

Vijfhonderd extra basisschoolleraren in 2023, meer subsidie voor reiskosten van leraren die van buiten de stad komen en teambeurzen voor de 'professionele ontwikkeling' van leraren; Onderwijs-wethouder Marjolein Moorman wil de komende vier jaar 22,9 miljoen euro in het Amsterdamse basisonderwijs steken, om het lerarentekort te bestrijden.

'Het lerarentekort is een crisis die nu om een oplossing vraagt, die we alleen aan kunnen pakken als iedereen meedoet. Zo kunnen we Amsterdamse kinderen het beste onderwijs blijven geven', zegt Moorman vandaag bij de presentatie van de lerarenagenda. Ook het Rijk investeert één miljoen euro om het lerarentekort in de stad aan te pakken.

Lees ook: Lerarentekort immens: 7.900 kinderen na de zomer zonder meester of juf

Maatregelen tegen lerarentekort
Samen met het onderwijs en de lerarenopleidingen in de stad heeft de gemeente meer maatregelen bedacht om het groeiende tekort aan leraren de kop in te drukken. Zo krijgen startende leraren voorrang op de woningmarkt en krijgen leraren van de stad een reiskostenvergoeding en bij scholen komen twee extra gratis parkeerplekken voor leraren die van buiten de stad komen.

Lees ook: Gemeente gaat nog meer geld vrijmaken voor startende leraren

Op die manier moet het aantrekkelijker worden voor leraren om in Amsterdam te komen werken. Ook kunnen scholen met een groot tekort één dag per week rekenen op extra ondersteuning van een ambtenaar. Directeuren van basisscholen kunnen rekenen op een subsidiebedrag van 10.000 euro. Dat geld moet besteed worden aan 'deskundige ondersteuning op maat'.

Lees ook: Wethouder reageert op lerarentekort: 'Misschien moet er een tandje bij'

Subsidies zij-instromers
In de afgelopen jaren probeerde de stad het lerarentekort al aan te pakken. Zo werden studenten en zij-instromers door middel van subsidies verleid om voor de Amsterdamse basisschoolklas te gaan staan.

Lees ook: School Nieuw-West onder druk door lerarentekort: 'Kwaliteit gaat snel achteruit'

Een belangrijke andere maatregel, extra salaris voor Amsterdamse basisschoolleraren, zit niet in het pakket van maatregelen. Voor de zogenaamde 'grote steden bonus' zegt Moorman meer (financiële) steun vanuit Den Haag nodig te hebben.