Start van hoofdcontent

Stad

nl

GVB spreekt van teleurstellende eerste ochtendspits voor vervanger Amstelveenlijn

4 maart 2019, 21.51 uur · Aangepast 4 maart 2019, 23.07 uur · Foto: GVB

De bussen van lijn 55 zaten overvol, ze reden niet volgens schema en de rit duurde ook nog eens langer dan gepland. De vervanger van de sinds dit weekend gestopte Amstelveenlijn had een moeilijke eerste ochtendspits, maar daarvoor heeft het GVB een verklaring.

Het begon vanochtend al slecht met de regen, waardoor veel mensen besloten met het openbaar vervoer te reizen. Nu metro 51 niet meer doorrijdt tot Amstelveen, waren veel mensen die vanochtend droog richting Amsterdam, of Amstelveen Westwijk wilde reizen, genoodzaakt bus 55 te nemen. Het GVB gaf het slechte weer als één van de redenen voor de stroeve start. 

Lees ook: Nu al vertraging bij bus 55 richting Amstelveen

Ook de werkzaamheden op de kruising van de Burgemeester Boersweg en de Oranjebaan schopte de planning in de war. Er bleken deze ochtend niet één maar twee rijstroken gesloten te zijn. Dit had volgens het GVB een domino-effect van vertragingen op de dienstregeling. Verder worden opstoppingen op het zebrapad en geparkeerde auto's die in de weg stonden, als reden voor de vertragingen genoemd. 

Te weinig materieel
Reizigers vermoeden dat het GVB te weinig materieel heeft ingezet en overspoelden de klantenservice vanochtend met klachten. Het GVB meldt dat deze conclusie nog niet kan worden getrokken, omdat de geplande dienstregeling vanwege eerder genoemde redenen vrijwel direct onuitvoerbaar was. 

Lees ook: Allerlaatste rit Amstelveenlijn met muziek en 'candygirls': 'Ik ga het heel erg missen'

Extra servicemedewerkers
Veel Amsterdammers benaderden de afgelopen tijd de klantenservice van het GVB met de vraag hoe zij moeten reizen nu metro 51 niet meer rijdt tussen Amsterdam Zuid en Westwijk. Het is de bedoeling dat extra servicemedewerkers op belangrijke haltes en overstapplaatsen deze vragen ter plekke beantwoorden. 

Lees ook: Lijn 51 vanaf maart niet meer naar Amstelveen: zorgen over bereikbaarheid

Later in de week zal duidelijk worden of het GVB maatregelen gaat nemen omtrent de dienstregeling van bus 55. Want die bus blijft nog een flinke poos nodig. Pas in de loop van 2021 kan er weer een tram rijden over de vernieuwde Amstelveenlijn.