112

NL
V

Beelden: Neergeschoten winkeldief rende met groot mes door Albert Heijn

5 maart 2019, 11.38 uur · Aangepast 5 maart 2019, 14.28 uur

Een deel van de achtervolging van de winkeldief die gisteren werd neergeschoten in de Bijlmer is door een omstander gefilmd.

De man had even daarvoor iets uit de Albert Heijn aan de Harriët Freezerstraat gestolen. 'Daarna heeft hij het winkelpersoneel met een mes bedreigd', vertelt een politiewoordvoerder. 'Zij hebben daarom de politie gebeld.' De winkeldief is daarna nog een aantal keer de winkel in en uit gelopen. Volgens de woordvoerder gedroeg hij zich 'onberekenbaar en dreigend'.

Lees ook: Politie schiet winkeldief in been in Zuidoost

Langzamer
Op de beelden is te zien dat de verdachte met een groot mes door de supermarkt rent. Vier agenten rennen achter hem aan. Buiten gaat de man kort wat langzamer lopen, maar vervolgens sprint hij weer weg. Daarna roept een agent dat hij het mes moet laten vallen.

Even verderop, dat staat niet op beeld, wordt geprobeerd de man met pepperspray onder controle te krijgen. Ook lost een agent een waarschuwingsschot. Daarna wordt er gericht op het been van de man geschoten. 'Er ontstond een dreigende situatie, waarbij omstanders zich ook bedreigd voelden', zegt de politiewoordvoerder. 'Daarom is ervoor gekozen om de man middels een schot onder controle te brengen.'

Politiehond
De man is hierbij gewond geraakt. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Ook een vrouw in de Albert Heijn raakte gewond. Zij werd gebeten door een politiehond, terwijl dat niet de bedoeling was. 

De Rijksrecherche doet onderzoek naar het door de agent geloste schot.

Beelden: Willem1314

Willem1314