Start van hoofdcontent

Stad

nl

Droge Voeten onder de grond bij het Jonas Daniël Meijerplein

5 maart 2019, 12.55 uur

Presentator Pieter Hulst zoekt in het programma Droge Voeten uit waarom we op 20 maart moeten stemmen voor de Waterschapsverkiezingen. In deze nieuwe aflevering gaat hij met waterspecialist Maarten Ouboter onder de grond bij het Jonas Daniël Meijerplein en vindt daar een rioolgemaal.

De grachten van Amsterdam staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar wie dat honderd jaar geleden had gezegd werd in zijn gezicht uitgelachen. Eind 19e eeuw was het water in de grachten nog erg vies; uitwerpselen, afval en rotte vissen dreven rond. De Amsterdammers loosden het vuile water gewoon in de grachten. 

Daar kwam verandering in door het bouwen van het gemaal Zeeburg, dat de grachten doorspoelde. In 1935 werden alle huizen in de binnenstad aangesloten op het riool, en sinds kort ook alle woonboten. Sindsdien wordt de kwaliteit van het water in de grachten elk jaar beter. Zo schoon zelfs dat koningin Maxima zeven jaar geleden de grachten in sprong tijdens de jaarlijkse City Swim. 

Oude drinkwaterkelder
Het vuile water wordt via een rioolgemaal de stad uit gepompt. Amsterdam kent veel rioolgemalen, alleen die zitten vaak verborgen onder de grond. Bijvoorbeeld in een oude drinkwaterkelder uit 1790 onder het Jonas Daniël Meijerplein. 

Pieter gaat samen met Maarten Ouboter, waterspecialist bij Waternet, vijf en een halve meter onder de grond en ontdekt waarom een rioolgemaal zo belangrijk is. Ouboter: 'Zonder dit was de stad in deze tijd niet leefbaar.'

Op AT5.nl/drogevoeten kun je Pieter volgen in zijn zoektocht naar wat het waterschap allemaal doet. Wat doet de Stenen Beer in Muiden, wat zit er onder het Jonas Daniël Meijerplein en waarvoor dient het luik op de Nieuwmarkt? Daarnaast zijn de afleveringen op televisie te zien.