Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurtbewoners Tuindorp Oostzaan bezorgd over stank: 'Wat ademen we in?'

5 maart 2019, 19.33 uur

Een aantal bewoners van Tuindorp Oostzaan is bezorgd om de lucht die zij inademen. Zeker drie tot vier keer per week hangt er een overheersende stanklucht. De wijk in Noord bevindt zich op een paar honderd meter van een industriegebied en dus lijkt af en toe een langs drijvend luchtje onvermijdelijk. Ze vragen zich af wat ze nu eigenlijk inademen.

'Soms ruikt het naar verbrand rubber, anderen zeggen olie. Gif, maar wat voor soort en hoe schadelijk het is?', zegt buurtbewoner Gert Jan Bakker. 'We worden er 's nachts gewoon wakker van. Dan moet je het raam dicht doen, omdat je geen keelpijn wil krijgen. Dat krijg je ervan als je er lang inzit', vult buurtbewoner Alexander Oey aan.

Van een kunstmest- tot een petroleum- en sojafabriek, er is hier volop bedrijvigheid op een paar honderd meter afstand. Noord en industrie horen van oudsher bij elkaar. Bakker: 'We snappen dat die link er is, de wijk is gebouwd voor havenarbeiders, maar het is 2019. Ik ruik 'm nu en de gemeente kan me niet vertellen wat ik inadem en daar maak ik me zorgen over.'

Ook zeggen de bewoners dat hun auto's onder de rode nevel zitten. 'Dat is dan ook een voorbeeld van iets dat hier kennelijk in de lucht hangt. Dit baart mij ook al zorgen. Dit ligt niet alleen op mijn auto, dit heb ik kennelijk ook ingeademd', legt buurtbewoner Grada-Marie Verschage uit.

Volgens Bakker zou de handhaving tekortschieten. 'De kunstmestfabriek bijvoorbeeld draait op een vergunning uit 2004, maar dat waren andere tijden. De dienst vertelde mij: we zullen bij hen opvragen wat ze uitstoten. Dan denk ik; dat is de verkeerde gang van zaken, je gaat niet aan de slager vragen of zijn vlees lekker is. Volgens ons schiet de handhaving tekort.'

De SP heeft inmiddels vragen gesteld over de kwaliteit van de lucht in Tuindorp Oostzaan.