Start van hoofdcontent

Stad

nl

Weekend vol protest: live te volgen via AT5

6 maart 2019, 21.22 uur · Aangepast 8 maart 2019, 11.40 uur

Amsterdam maakt zich op voor twee flinke protesten in de stad. Naast de terugkerende Women's March op zaterdag gaan naar verwachting dit weekend ook duizenden de straat op tegen klimaatverandering.

Voor de feministische protestmars op zaterdag zijn op Facebook zo'n 3.500 aanmeldingen, en voor de Klimaatmars op zondag ruim 16.000. Ook staan er nog duizenden op geïnteresseerd. Hoewel dit weinig zegt over het daadwerkelijke aantal meelopers, heeft het alle schijn dat er beide dagen een flinke stoet mensen de straat opgaat.

Vrouwenmars 2.0
Dit is de tweede keer dat de Women's March on Amsterdam plaatsvindt. De eerste, in reactie op de benoeming van Donald Trump, bracht zeker 20.000 betogers op de been. Voor de gelegenheid breiden vrouwen toen massaal 'pussy hats', roze hoedjes met subtiele kattenoren. Dit jaar ligt de nadruk op inclusiviteit, anti-racisme en rechten voor transgenders.

AT5 doet zondag vanaf 12.00 uur live verslag van de Klimaatmars

AT5

Lopen voor het klimaat
Nog populairder wordt de demonstratie op zondag: in het hele land worden er carpools geregeld naar de tocht tussen de Dam en het Museumplein. De mars werd georganiseerd door Milieudefensie, als signaal voor de regering. De demonstranten eisen meer aandacht voor klimaatverandering en milieuvervuiling in toekomstige regeringsplannen.

Bij aanwezige sprekers horen Claudia de Breij en Typhoon. Het protest volgt meerdere drukbezochte 'spijbel'protesten door studenten en scholieren in het hele land.