Start van hoofdcontent

Stad

nl

Huurders Java-eiland willen bevriezing huren: 'Er moet toch ergens een grens zijn?'

7 maart 2019, 07.00 uur

Een grote groep huurders van het Java-eiland hoopt dat hun huren een aantal jaar wordt bevroren. Volgens de bewoners, die huren van van vastgoedbeheerbedrijf Bouwinvest, is het door de huurstijgingen van de afgelopen jaren bijna onbetaalbaar geworden om daar te wonen. 'Het moet toch geen elitebuurt worden?', zegt de voorzitter van de huurdersvereniging Wisso Wissing.

In december 1996 kwam Francisca Kapitein - Heil samen met haar man aan de Sumatrakade te wonen. Ze betaalden toen 1450 gulden huur, omgerekend is dat 660 euro. Nu, ruim 22 jaar later, betalen ze maandelijks 1296 euro huur, dat is een stijging van 96 procent. 'Zo word je een beetje aangeschoten wild. Je betaalt alles keurig, je onderhoudt het zelfs een beetje omdat je er zo graag wil wonen, maar er moet toch ergens een grens zijn?', zegt Kapitein-Heil.

Geen grens
Maar daar zit voor veel huurders in de vrije sector precies het probleem. 'Huurt u een vrije-sectorwoning? Dan mag de verhuurder zelf weten hoeveel hij de huur verhoogt', zo staat te lezen op de website van de Rijksoverheid. Als hier in het huurcontract geen afspraken over zijn gemaakt, is er dus geen bovengrens. 

Sky is the limit
'Het is de vrije sector en dat wordt wel heel letterlijk genomen door de verhuurder. De sky is the limit. Dit is eigenlijk een middenhuurproject, maar dat is het allang niet meer', zegt huurder Bert Bouma, die ook op het Java-eiland woont. Wissing valt hem bij: 'Het gaat om mensen die hun hele leven hard hebben gewerkt en die nu een pensioentje hebben. Zij kunnen dus niet zo'n 2.000 euro aan vaste lasten betalen. Mijn pensioen is 2.300 euro. Dan hou ik dus 300 euro over voor kleren en eten? Dat gaat dus niet.'

Gesprekken tussen de huurdersvereniging en verhuurder Bouwinvest om de huren voor een aantal jaar te bevriezen, zijn tot nu toe op niets uitgelopen. De vraag of hoge huren inmiddels nou eenmaal bij Amsterdam horen, vindt Wissing onzin. 'Wij vinden dat je in alle buurten een samenstelling van de hele bevolking moet kunnen wonen, en niet dat het een elitebuurt wordt met alleen maar expats.' Volgens Wissing vertrekken veel huurders naar buiten de stad, omdat de huizen hier te duur zijn. 

Bouwinvest
Verhuurder Bouwinvest laat weten het een belangrijk onderwerp te vinden, maar zegt dat de brede maatschappelijke discussie die hierover wordt gevoerd alleen structureel opgelost kan worden door meer woningen toe te voegen aan de woningmarkt. Omdat dat een lange adem vergt, kijkt het bedrijf ook naar de huidige woningvoorraad. In 2019 zal daarom, net als in 2018, een 'gematigde huurverhoging' worden doorgevoerd, aldus een woordvoerder. Wat die huurverhoging inhoudt, is niet bekend. 

De huurders hopen dat de gemeente óf de regering in Den Haag met regels komt om dit probleem aan te pakken.