Start van hoofdcontent

Stad

nl

Droge Voeten in de rioolwaterzuiverinstallatie in West

7 maart 2019, 13.00 uur · Aangepast 8 maart 2019, 13.07 uur

Presentator Pieter Hulst zoekt in het programma Droge Voeten uit waarom we op 20 maart moeten stemmen voor de Waterschapsverkiezingen. In deze nieuwe aflevering komt hij erachter hoe het Amsterdamse afvalwater weer wordt schoongemaakt bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in West.

Elke dag komt er 134 miljoen liter rioolwater van de huizen in Amsterdam via rioolgemalen naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in West. Hier doorloopt het vuile water diverse stappen om tenslotte schoon de Amerikahaven in te stromen. 

In het afvalwater zitten grote stukken rotzooi die Amsterdammers in het toilet gooien, zoals plastic, condooms, maandverband en ander afval. Samen met Alex Veltman, onderzoeker bij Waternet, bekijkt Pieter hoe deze rommel eruit wordt gehaald. 'Dit is wel echt het meest stinkende onderdeel van heel de rioolwaterzuivering', zegt Veltman.

Miljarden werknemers
Daarna gaat het afvalwater naar enorme tanks op het terrein om het van klein vuil te ontdoen. Hier
 komt het water in contact met miljarden bacteriën die de poep en plas opeten. 'Onze werknemers', noemt Veltman ze. 

Het schone water stroomt daarna de haven in en het slib met dode bacteriën dat achterblijft wordt met een veegarm verzameld. Dat komt via een lopende band een ander gebouw binnen waar ze het slib laten indikken. Hier maakt het Waterschap biogas en kunstmest van.

Het duurt uiteindelijk 24 uur voordat het afvalwater dat je doorspoelt, weer schoon de haven instroomt. 

Op AT5.nl/drogevoeten kun je Pieter volgen in zijn zoektocht naar wat het waterschap allemaal doet. Wat doet de Stenen Beer in Muiden, wat zit er onder het Jonas Daniël Meijerplein en waarvoor dient het luik op de Nieuwmarkt? Daarnaast zijn de afleveringen op televisie te zien.