Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schaakstukken van ivoor gevonden bij antiekzaak in Spiegelkwartier

7 maart 2019, 17.40 uur · Foto: Politie Amsterdam

De politie heeft bij vier antiekzaken in het Spiegelkwartier ivoren voorwerpen aangetroffen waarvan de legale herkomst niet aantoonbaar is door het ontbreken van de benodigde documentatie. Het ging hier om onder andere sieraden, snuifdozen en schaakstukken.

Deze antiquairs hebben een proces-verbaal gekregen en kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. De politie heeft samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) negen antiekzaken in het Spiegelkwartier bezocht. Er werd daarbij gecontroleerd op voorwerpen die afkomstig zijn van zeldzame of bedreigde dieren en planten en die niet of niet zonder de benodigde CITES certificatie of taxatie aangeboden mogen worden. De andere vijf antiekzaken beschikten wel over de benodigde documentatie. 

Bedreigde dier-en planten
CITES is een internationale overeenkomst tussen landen waarin afspraken zijn gemaakt over de internationale handel in bedreigde dier-en plantensoorten. Dit moet ervoor zorgen dat bedreigde dieren en planten niet uitsterven. Onlangs is de regelgeving extra aangescherpt. Een onafhankelijke taxateur moet nu een verklaring op te stellen over de legaliteit van de herkomst. 

De politie heeft aangekondigd dit jaar strenger en regelmatiger te controleren op dit onderwerp. Het aanbieden of aanwezig hebben van ivoor waarvan de legale herkomst niet kan worden vastgesteld is een ernstig feit waar een maximum gevangenisstraf van zes jaar op staat.