Stad

Herkomst leningen in horeca vaak mysterieus: 'Zorgelijke constatering'

9 maart 2019, 11.45 uur · Aangepast 9 maart 2019, 12.08 uur

Whatsapp

Een groot deel van de horecaondernemers in de stad maakt gebruik van 'onbekend' geleend geld, zo blijkt uit onderzoek. De gemeente spreekt van een 'zorgelijke constatering'.

Het onderzoek werd tussen november 2017 en april 2018 uitgevoerd door het Openbaar Ministerie, de Inspectie SZW, de politie, gemeente en de Financial Intelligence Unit - Nederland (FIU). Er werden onder meer 160 aanvragen onderzocht die werden gedaan na overname door een nieuwe exploitant.

Niet via bank
Uit het rapport blijkt dat in de helft van die gevallen er een onderhandse lening is afgesloten. Dat is een lening die niet via de bank gaat. Als ambtenaren na een vergunningsaanvraag vragen stellen, wordt de herkomst van het geld 'niet altijd' duidelijk. 

'Wanneer de herkomst van geïnvesteerd geld niet volstrekt duidelijk is, bestaat de kans dat crimineel of zwart geld wordt witgewassen', schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de gemeenteraad. 'Terwijl we in Amsterdam 'fout' geld juist willen weren en uitsluitend zaken willen doen met integere partijen.'

Strafblad
Het OM heeft de financiers bij 81 nieuwe aanvragen van horecavergunningen onderzocht. In een aantal gevallen was er sprake van meerdere geldschieters, naar schatting ging het in totaal om 150 personen. Het OM kon slechts 101 van hen onderzoeken, omdat van de rest geen geboortedatum en geboorteplaats bekend was. Van de 101 personen bleek zeker 35 procent een strafblad te hebben. Dat aantal kan volgens het OM hoger liggen, bijvoorbeeld omdat misdrijven in het buitenland niet worden meegenomen.

Afgesproken is nu dat er bij 'onduidelijke financiering' geen horecavergunning wordt verleend. 'Vorig jaar heeft de rechter deze werkwijze goedgekeurd. (...) Wordt de herkomst van het geld niet transparant, dan wordt de aanvraag niet in behandeling genomen', stelt Halsema.

Bank
Halsema schrijft in de brief dat het hoge aantal onderhandse leningen mogelijk ook komt doordat banken niet altijd geld willen lenen aan horecaondernemers. Volgens haar is de rol van banken een 'punt van aandacht', ze zal in samenspraak met wethouder Udo Kock van Economische Zaken in gesprek met hen gaan. 

Ze zegt dat het rapport de noodzaak onderstreept om 'blijvend aandacht te besteden aan de bestrijding van ondermijning en het creëren van een veilige en integere stad'. Er worden een aantal maatregelen genomen, zoals het strenger maken van eisen over buitenlands geld. 

Whatsapp