Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Is het dit jaar dan zover: komen er meer openbare toiletten in de stad?

10 maart 2019, 10.20 uur · Aangepast 12 maart 2019, 11.03 uur

Een meerderheid in de gemeenteraad is vóór en afgelopen week kwam ook een positieve reactie van het college: het voorstel 'Baas over eigen blaas' kan op veel politieke steun rekenen in Amsterdam. Maar betekent dat dat er nu dan echt meer openbare, vrouwvriendelijke toiletten gaan komen in de stad?

Iedere 500 meter een openbaar toilet, plaskrullen vervangen door toiletten voor iedereen en wc's in overheidsgebouwen, politiebureaus en alle horeca in de stad toegankelijk maken. Dat is ruwweg de inzet van het 'Baas over eigen Blaas'-voorstel van D66-raadslid Ilana Rooderkerk.

Het college staat sympathiek tegenover het voorstel, maar wethouder Laurens Ivens van Openbare Ruimte ziet nog wel twee grote bezwaren: het gebrek aan ruimte en het gebrek aan geld. Twee zwaarwegende bezwaren dus, wat de vraag oproept: is dit plan vooral idealistisch, of wordt het ook realistisch? 

Lees ook: Gemeente komt met toiletten-kaart voor hoge nood

Geertes wildplasboete
De kiem van dit plan werd gelegd door Geerte Piening, een Amsterdamse studente die in 2015 haar plas niet meer op kon houden, maar nergens een openbaar toilet vond. Ze kreeg een boete van 140 euro voor wildplassen, vocht die aan, maar kreeg geen gelijk. De rechter oordeelde dat Geerte 'als vrouw natuurlijk ook in een urinoir kan plassen'. Grote ophef volgde, waaronder een actie waarbij vrouwen massaal gingen wildplassen

Ook vorig jaar april ontstond er ophef over wildplassen en toiletten, toen de gemeente met Koningsdag 428 extra plasplekken in de stad plaatste, waarvan er maar 16 vrouwvriendelijk waren. 

Permanente plasplekken
Hoewel er daarom met de Canal Parade in augustus veel meer openbare vrouwentoiletten in de stad werden geplaatst, veranderde er nog niets aan de hoeveelheid permanente wc's in de stad. Op dit moment zijn er 84 openbare plasplekken in de stad, waarvan er 32 ook toegankelijk zijn voor vrouwen en anderen die niet staand kunnen plassen. 

Om iedere 500 meter een toegankelijk toilet te kunnen realiseren, wil Rooderkerk onder andere dat de horecagelegenheden van de stad hun toilet open gaan stellen voor iedereen. Maar standaard gratis de toiletten openstellen, dat wil die horeca niet zomaar doen. 'Schoonmaken kost geld en horecazaken gaan dicht. Dan zie je dat dat het tijdstip is waarop er veel wildgeplast wordt', vertelt Pim Evers, de voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland. 'We denken graag mee, maar: niet verplichten.' 

Plaskrullen vervangen
Een andere voorgestelde maatregel om de 500 meter-norm te behalen, is het vervangen van plaskrullen door openbare toiletten die iedereen kan gebruiken. Om dat te kunnen bekostigen, argumenteert Rooderkerk dat iedere plaskrul nu 7500 euro per jaar kost aan onderhoud- en schoonmaakkosten. De krullen weghalen bespaart de gemeente dus ca. 375.000 euro per jaar. 

Het plaatsen van een zelfreinigend openbaar toilet kost daarentegen ongeveer 120.000 per stuk. 'Daardoor zullen we er wel minder kunnen plaatsen dan de huidige plaskrullen, maar wel betere. Bovendien gaan we in gesprek met marktpartijen om te kijken hoe we de toiletten kunnen bekostigen', vertelt Rooderkerk. 

Nieuw voorstel
In april wordt er een nieuw voorstel ingediend, waarin het kostenplaatje rond moet zijn. Dan stemt de gemeenteraad over het plan en misschien kan er dan vanaf dit jaar al meer openbaar - legaal - geplast worden.