Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

40.000 mensen lopen de klimaatmars: 'We moeten goed zorgen voor deze planeet'

10 maart 2019, 12.46 uur · Aangepast 10 maart 2019, 16.36 uur

Ongeveer 40.000 mensen zijn vandaag in Amsterdam op de been om aandacht te vragen voor het klimaat. De zogenoemde klimaatmars trok van De Dam, via het Rokin en de Vijzelstraat naar het Museumplein.

Volgens de organisatie zijn er veertigduizend mensen op komen draven, de gemeente schat het aantal op 35.000. Die komen uit het hele land naar de stad om een signaal af te geven aan de politiek. Beter klimaatbeleid, dat is wat de demonstranten willen.

Voorafgaand aan de mars waren er onder meer optreden van caberatier Claudia de Breij en rapper Typhoon.

Een man is doorweekt door de regen, maar heeft geen spijt dat hij naar Amsterdam is afgereisd voor de mars. 'Kiezen op elkaar voor het goede doel.' Of de mars zal helpen in de strijd tegen klimaatverandering? 'Niet genoeg, maar vast een hoop. In het verleden hebben mensen te weinig gedaan om hun stem te laten horen. 

Een vrouw in groene regenkleding loopt ook met volle overtuiging mee: 'We hebben maar een planeet, daar moeten we goed voor zorgen.' Een andere deelnemer: 'Ik zit tegenwoordig te huilen bij documentaires over de wereld. Zo kan ik het mijn kind niet nalaten.'

Twee kinderen hebben zelf een kartonnen bord gemaakt met daarop een tekening. Ook staat er op te lezen: Meer voor groen! 'Ik hou van sneeuw', zegt één van hen die vreest dat de sneeuw verdwijnt als de opwarming van de aarde doorzet. De ander: 'Ik heb gelezen dat over heel wat jaar Nederland helemaal onder water staat, als er niks verandert. Dat is wel erg.'