Politiek

Vakbonden boos op D66 om verkiezingsposter bij Hemwegcentrale

12 maart 2019, 07.47 uur · Aangepast 12 maart 2019, 10.38 uur · Foto: D66

Whatsapp

De regering sluit de kolencentrale aan de Hemweg jaren eerder dan tot nu toe aangenomen werd. En daar is coalitiepartij D66 zo trots op, dat er naast de centrale nu een verkiezingsposter ('Wij halen hem weg') van de partij hangt. Maar de vakbonden en het energiebedrijf zijn boos.

'Een beetje laag om over de rug van werknemers die hun baan dreigen te verliezen een politiek puntje te scoren', zegt FNV-bestuurder Ruud Cornelisse vandaag in De Telegraaf. D66 onthulde de enorme verkiezingsposter op het moment dat de werknemers hoorden dat zij veel eerder dan gedacht hun baan kunnen verliezen. D66-leider Rob Jetten kwam zelfs lachend poseren bij de poster.

Lees ook: Kolencentrale Hemweg definitief vanaf volgend jaar dicht

'Wat mij betreft past het niet om daar breed lachend te gaan staan', zegt Cornelisse die spreekt van een ongepaste, polariserende provocatie. Ook Reinier Castelein van vakbond De Unie is boos. 'Dit is een klap in het gezicht van de medewerkers', zegt hij in de krant. 'Hiermee worden tweehonderd mensen weggezet. Dit kan gewoon niet. En het is bovendien erg kinderachtig.'

Eigenaar Vattenfall (voorheen Nuon) heeft D66 gevraagd de poster te verwijderen, om zo rekening te houden met de werknemers. Maar D66-campagneleider Jan Paternotte wil dit niet doen. 'Het bord blijft staan tot 23 maart. Het is van groot belang voor ons allemaal dat we stoppen met het verbranden van kolen. Wij willen daarom al langer dat we de Hemwegcentrale gaan sluiten. Hoe eerder hoe beter', aldus de politicus.

Whatsapp