Stad

NL
V

Droge Voeten in Watergraafsmeer door een versterkte Ringdijk

7 maart 2019, 14.49 uur · Aangepast 12 maart 2019, 14.49 uur

Presentator Pieter Hulst zoekt in het programma Droge Voeten uit waarom we op 20 maart moeten stemmen voor de Waterschapsverkiezingen. In deze nieuwe aflevering staat hij op de Ringdijk die met een nieuwe techniek wordt versterkt.

De Ringdijk beschermt zo'n 65.000 inwoners van Watergraafsmeer tegen het water: het diepste punt in de wijk ligt namelijk 5 meter onder het waterpeil. 

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) is vorig jaar begonnen met het versterken van de Ringdijk. De dijk is volgens het waterschap wel hoog genoeg maar niet sterk genoeg. Het versterken is door een nieuwe techniek gedaan: 'de JLD-dijkstabilisator'. Hierdoor wordt de dijk als het ware vastgenageld aan de ondergrond.

Klapanker
Pieter bekijkt samen met Gregor van Gorkum, omgevingsmanager bij Waternet, hoe een machine een klapanker in de dijk drukt. 'We versterken de dijk van binnenuit. Het klapanker zit helemaal onderin de dijk op veertien meter diepte in een sterke zandlaag. Het kunststofelement dat er overheen wordt geschoven, vangt straks de dijk op als hij wil afzakken', vertelt Van Gorkum. 

Er is gekozen voor deze nieuwe techniek zodat de bomen op de dijk zoveel mogelijk behouden blijven. Van Gorkum: 'Als je een damwand zou plaatsen dan zouden de bomen sneuvelen. Dus we hebben een techniek waarbij je een heel mooie groene dijk behoudt. Echt iets om trots op te zijn.'

Op AT5.nl/drogevoeten kun je Pieter volgen in zijn zoektocht naar wat het waterschap allemaal doet. Wat doet de Stenen Beer in Muiden, wat zit er onder het Jonas Daniël Meijerplein en waarvoor dient het luik op de Nieuwmarkt? Daarnaast zijn de afleveringen op televisie te zien.