Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Cornelius Haga Lyceum zegt volledig mee te werken met onderzoeken

12 maart 2019, 17.02 uur · Aangepast 12 maart 2019, 17.37 uur

Het Cornelius Haga Lyceum zegt volledig mee te werken met de onderzoeken die op dit moment naar de school worden gedaan. Dat zei minister Arie Slob van Onderwijs tegen de Tweede Kamer vandaag.

Als het Cornelius Haga Lyceum toch wel dwars gaat liggen en het schoolbestuur de Onderwijsinspectie nog een keer hindert een controle uit te voeren, dreigt Slob de geldstromen naar de school direct te stoppen. Het zal dan om een tijdelijke maatregel gaan, totdat de inspectie haar werk weer kan doen. 

Vorige week werd bekend dat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) zeer verontrustende signalen heeft ontvangen over de islamitische school via de AIVD. Zo zouden er op school personen actief zijn die banden hebben onderhouden met de terroristische organisatie het Kaukasus Emiraat. 

Lees ook: Verontrustende signalen AIVD over islamitisch Cornelius Haga Lyceum

Inschrijftermijn
Ook maakte het bestuur het de Onderwijsinspectie onmogelijk om een fatsoenlijke controle uit te voeren naar de kwaliteit van het onderwijs. Het kabinet maakte de zorgen juist nu openbaar om ouders en potentiële leerlingen te informeren over de zorgen. Deze week is de inschrijftermijn voor nieuwe leerlingen nog open. 

AT5

Volgens Slob heeft de overheid op dit moment te weinig middelen om de school meteen te sluiten, zoals verschillende partijen willen. Wel worden op dit moment aanvullende onderzoeken gedaan naar bijvoorbeeld de bestuursstructuur van het lyceum en de administratie op de school. Mogelijk kunnen er na de uitkomsten van het onderzoek wél meer maatregelen worden getroffen.

Lees ook: Wethouder Moorman: 'Kan Cornelius Haga Lyceum vanwege de wet helaas niet sluiten'

Meewerken
'Nu gaan we zien wat de woorden van de bestuurder waard zijn', zei Slob tegen de Kamer. Als het schoolbestuur toch niet meewerkt, zal Slob de bekostiging per direct stilleggen, zo liet hij weten. Als dat lange tijd gebeurt, zal de school vanzelf moeten sluiten, denkt de minister.

Overigens lijkt het onwaarschijnlijk dat het Cornelius Haga Lyceum kan gaan uitbreiden naar andere steden zoals Den Haag, zoals vandaag bekend werd in de brief van Femke Halsema en de burgemeesters van de drie andere grote steden. Volgens Slob biedt de huidige wet voldoende mogelijkheden om zo'n aanvraag af te wijzen.