Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Nieuwe' locatie museumtramlijn krijgt handen niet op elkaar: 'Veel te klein'

12 maart 2019, 19.32 uur · Aangepast 12 maart 2019, 22.20 uur

Gisteren werd bekend dat de tramorganisaties van de museumtram een nieuwe loods krijgen aangeboden. Eerder was onduidelijk of de oude trams überhaupt konden blijven, omdat de gemeente nieuwe woningen wil plaatsen op de plek van de huidige loods aan de Havenstraat. Dit lijkt een oplossing te zijn, ware het niet dat de nieuwe locatie acht keer zo klein is.

In eerste instantie was Hans de Meij, werkzaam bij stichting EMA, blij met het nieuws dat er een nieuwe loods zou komen voor de historische trams. 'Er is alleen één groot probleem: de nieuwe loods is 500 vierkante meter groot. 500 vierkante meter klinkt voor u of één ander misschien heel aardig, maar voor ons is het niets.' De huidige loods is namelijk maar liefst 4200 vierkante meter groot. 

Lees ook: Gemeente biedt Museumtramlijn nieuwe, kleinere plek op Havenstraatterrein

Sinds 1975 rijden er in Amsterdam historische trams. Deze trams, waarvan de oudste uit 1903 dateert, maken tussen de maanden april en oktober ritjes door de stad van het Haarlemmermeerstation naar Artis en terug. In totaal zijn er in Amsterdam zo'n 75 historische trams verzameld waarvan er ongeveer 40 kunnen rijden. 

In de nieuwe loods is echter geen ruimte voor zoveel trams. 'Waar moeten de andere trams naartoe, is onmiddellijk de vraag. En kun je wel een trammuseum exporteren met maar zes, acht trammetjes?'. Van de Meij denkt van niet. In zijn ogen is het 'in plaats van een directe dood, meer een uitgestelde dood'. 

De tramorganisaties zijn van plan opnieuw in gesprek met de gemeente te gaan om te kijken of er een andere oplossing is.