Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boete illegale verhuur sociale huurwoningen naar 83.000 euro

13 maart 2019, 07.00 uur · Aangepast 13 maart 2019, 08.29 uur

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil het illegaal verhuren van sociale huurwoningen vier keer zo hard gaan bestraffen. Wie zich niet aan de lokale regelgeving houdt, bijvoorbeeld omtrent vakantieverhuur, kan een boete van maximaal 83.000 euro krijgen.

Volgens RTL Nieuws presenteert de minister deze week een wetsvoorstel waarin dat staat. De maximale boete die daar nu voor staat, ruim 20.000 euro, zou volgens haar niet het gewenste effect hebben omdat sociale huurwoningen nog in groten getale worden onderverhuurd aan mensen die daar geen recht op hebben. 

Lees ook: 'Duizenden sociale huurwoningen illegaal onderverhuurd'

Boetes nu niet hoog genoeg
'Gemeenten en woningcorporaties ervaren dat de hoogte van de maximale bestuurlijke boete niet voldoende is en daarmee de drempel om de woning illegaal te verhuren laag is', vertelt Ollongren. Naar schatting worden in Amsterdam tussen de tien en twintig procent van de sociale woningen illegaal onderverhuurd. 

De gemeente kan straks bij de eerste keer dat iemand wordt betrapt meteen een boete van 20.000 euro opleggen. Wanneer een woonfraudeur meerdere malen wordt betrapt kan deze de maximale boete van 83.000 euro verwachten.

Toeristische verhuur
Ook krijgen gemeenten een extra handvat om grip te houden op toeristische verhuur van woningen, zoals via Airbnb, Booking.com en Expedia. Er komt een registratie- en vergunningplicht voor iedereen die een woning wil verhuren aan toeristen via verhuurplatforms. Verhuurders zullen een uniek registratienummer moeten aanvragen, wat zij verplicht moeten vermelden bij advertenties. 

Lees ook: Wethouder Ivens dreigt met juridische stappen tegen vakantieverhuursites

Wethouder Wonen, Laurens Ivens, pleit al lange tijd voor het aanpassen van de landelijke regelgeving. Een week geleden nog dreigde hij juridische stappen te nemen tegen verhuurplatforms Airbnb, Booking.com en Expedia, nadat gesprekken over het naleven van Amsterdamse regels waren stukgelopen.