Stad

Zuidring vijf weekenden dicht, geen treinen op RAI en Zuid voor aanleg tunnel

13 maart 2019, 12.50 uur · Aangepast 13 maart 2019, 14.06 uur · Foto: Zuidasdok

Whatsapp

Het is een eerste voorbode van wat Amsterdammers de komende jaren te wachten staat: de start van een enorm bouwproject aan de Zuidas, het zogenaamde Zuidasdok. Vijf weekenden lang wordt de buitenring (van west naar oost) afgesloten voor verkeer. Ook zullen de stations RAI en Zuid gesloten zijn voor treinverkeer.

In de vijf weekenden (mei en juni) wordt het 70 meter lange betonnen dek van de nieuwe reizigerstunnel van Station Zuid, de zogenaamde Brittenpassage, op haar plaats gelegd. Daarvoor moeten onder andere stukken vangrails en spoor worden weggehaald.

Perron takelen
Maar daar blijft het niet bij, want het wegdek van de A10 moet deels worden weggefreesd om de plaat te kunnen plaatsen. Voordat de weg op maandag weer opengaat, wordt het stuk opnieuw geasfalteerd. Dit proces zal een aantal keren herhaald moeten worden.

Lees ook: 2 miljard verder en tien jaar later: in 2028 moet de Zuidas er zo uitzien

Station Zuid krijgt zelfs een tijdelijk perron voor deze specifieke werkzaamheden. Dat perron zal tijdens de werkzaamheden aan de kant worden gehesen. Om het spoor door de week in bedrijf te hebben, wordt het perron ook steeds weer terug getakeld.

Nieuw stadspark
Het betonnen dek dat naast 70 meter lang ook nog eens 15 meter breed en 2 meter dik is, wordt het dek waarover de treinen straks komen te rijden. Tegelijkertijd is de plaat het plafond van de nieuwe voetgangerstunnel die de Zuidas met de rest van de stad gaat verbinden

De Zuidasdok is een groot infrastructureel project om de groei van verkeer en reizigers aan de zuid kant van de stad op te kunnen vangen. Zo wordt Station Zuid groter, wordt de Zuidring verbreed en komt een deel van de snelweg in een tunnel te liggen. Bovenop die tunnel moet een nieuw stadspark verrijzen.

Alternatieve routes
De bedoeling is dat het hele project in 2028 wordt afgerond. Onlangs werd al bekend dat de start van de werkzaamheden moest worden uitgesteld. Zo bleek de samenstelling van de bodem anders dan verwacht, waardoor de aanleg van de tunnels complexer is.

Lees ook: Ondernemers op de Zuidas boos over vertraging bouw Zuidasdok

De werkzaamheden voor het plaatsen van het betonnen dek vinden plaats in de weekenden 10 - 13 mei, 17 - 20 mei, 24 - 27 mei en 31 mei - 3 juni. De weg is dan dicht vanaf vrijdag 22.00 uur tot maandag 5.00 uur. In het Pinksterweekend is de buitenring gesloten van vrijdag 7 juni 22.00 uur tot dinsdag 11 juni 5.00 uur.

Treinreizigers tussen RAI en Zuid moeten gebruikmaken van de metro. Automobilisten worden omgeleid via de A5 en A9. De binnenring (van oost naar west) blijft wel gewoon open. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd en drukte.

Whatsapp