Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Ivens: 'Nieuwe koopwoningen mogen niet meer worden verhuurd'

14 maart 2019, 06.58 uur · Aangepast 14 maart 2019, 19.47 uur

De gemeente wil de strijd aangaan met beleggers die huizen opkopen om ze vervolgens te verhuren. Wethouder Wonen Laurens Ivens (SP) wil daarom een verhuurverbod instellen op nieuwe koopwoningen.

Daardoor mag de koper van een nieuwbouwhuis dit huis wel doorverkopen, maar niet verhuren. Deze buy-to-let constructie, waarbij een belegger een huis koopt om vervolgens weer te verhuren, komt volgens Ivens op dit moment te vaak voor in de stad. 

Lees ook: Alle grote partijen steunen woonplicht bij nieuwbouw

'Deze beleggers kunnen prijzen betalen waar Amsterdammers die er zelf willen wonen niet tegenop kunnen bieden. Zo wordt Amsterdam in snel tempo onbetaalbaar, met hoge huur- en koopprijzen. Het invoeren van een verhuurverbod op nieuwe woningen kan dit voorkomen.'

Lees ook: 1 op de 5 huizen verkocht aan beleggers

Het liefst zou Ivens een dergelijk verbod ook invoeren bij bestaande huizen, maar daarvoor lijkt een wetswijziging in Den Haag nodig te zijn. De gemeente onderzoekt nu hoe de maatregel ingevoerd zou moeten worden en kijkt naar de risico's daarvan. Aan het einde van het jaar moet er een concreet voorstel liggen.