Stad

Organisator vliegshow: 'We snappen reacties, toch gekozen voor verrassingseffect'

14 maart 2019, 19.21 uur · Aangepast 14 maart 2019, 23.08 uur

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), medeverantwoordelijk voor de vliegshow die vanmiddag boven de stad te zien was, begrijpt de verontruste reacties van veel Amsterdammers. 'We snappen dat het momenteel een beladen onderwerp is, maar hebben toch gekozen voor het verrassingseffect.'

Een Boeing 777-300 van KLM vloog vanmiddag onder begeleiding van vier F-16's boven de stad ter ere van de viering van honderd jaar Nederlandse luchtvaart bij het EYE Filmmuseum. 'Samen met de andere betrokken partijen is besloten om de show als verrassing voor de genodigden geheim te houden', vertelt een woordvoerder van het NLR aan AT5. 

Lees ook: Beelden: F16's begeleiden Boeing boven Amsterdam vanwege 100 jaar luchtvaart

Behalve het NLR waren Fokker, KLM en de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) de andere betrokken partijen. Ook de gemeente, de politie en de koning, een van de genodigden bij de viering, waren op de hoogte. 

'Veel reacties binnengekregen'
Maar de keuze voor het verrassingselement van de vliegshow viel dus niet bij iedereen in goede aarde. Veel Amsterdammers schrokken behoorlijk van het onaangekondige laag overvliegen van de Boeing en F-16's, zo was op Twitter te lezen.

Vooraf was rekening gehouden met reacties, zegt het NLR. Daarom zette zowel het NLR als de KLM extra medewerkers in om op vragen te kunnen reageren. 'We hebben inderdaad veel reacties binnengekregen, zowel positief als negatief', zegt het NLR. 'We snappen dat er reacties komen, maar zijn trots op wat er in die honderd jaar bereikt is en we hebben ervoor gekozen dat op deze manier te vieren.'

Kamervragen
Met die uitleg van het NLR blijkt niet iedereen genoegen te nemen. Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren stelt namelijk kamervragen over de show aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de minister van Binnenlandse Zaken. Zo wil hij onder meer weten waarom de inwoners van Amsterdam tot vlak voor aanvang niet geïnformeerd werden over de show en vraagt hij of de ministers erkennen dat het geheimhouden van de show veel mensen onnodig heeft laten schrikken.