Achtergrond

Het onderwijs staakt: een dag uit het leven van Oussama Aksouri, leerkracht in groep 7/8

15 maart 2019, 07.00 uur · Aangepast 15 maart 2019, 09.11 uur

Van leerkracht tot hoogleraar, er wordt vandaag massaal gestaakt voor beter onderwijs en meer geld. Ook Oussama Aksouri (23) leerkracht op basisschool de Vlinderboom in West doet mee. Hij vindt zijn vak het allermooiste dat er is, maar het moet veel meer aanzien krijgen en daarom moet er flink geïnvesteerd worden. AT5 volgde Oussama een dag lang in zijn groep 7/8.

07.45 uur
De dag begint al vroeg voor Oussama met het voorbereiden van zijn lessen, kopieëerwerk en de briefing van de directeur aan het lerarenteam. 

08.25 uur
De kinderen komen de klas binnen en de les begint. Lezen en rekenen staan er op het programma. 

09.00 uur
Een groepje achtstegroepers krijgt aparte instructie. Met drie leerlingen van groep 7 oefent Oussama staartdelingen. De rest van de leerlingen krijgt weer andere opdrachten.

10.00 uur
Buitenspelen en eten. Daarna toetsen maken.

11.25 uur
Cadeau, café, paraplu. De taalles gaat vandaag over Franse leenwoorden. Tussendoor even ontspannen en bewegen met het commandospel! 

14.00-17.15 uur
De kinderen gaan naar huis maar het zware werk begint voor Oussama: toetsen nakijken, lessen voorbereiden en groepsplan schrijven. Oussama is nog wel wat uurtjes bezig voordat hij de schooldeur achter zich dichttrekt. In de avonduren is er regelmatig ook een ouderavond, hij doet nog een opleiding voor onder-en bovenbouwleider en hij zet zich in om meer jongeren te werven voor het onderwijs. 

Waarom staakt het onderwijs?
Vandaag organiseren de Algemene Onderwijsbond (AOb) en het FNV Onderwijs en Onderzoek een staking in alle sectoren van het onderwijs. De hoge werkdruk en lage salarissen zijn de voornaamste redenen van de staking. De inzet: hogere investeringen, te beginnen met bijna 3 miljard euro voor dit jaar. De staking maakt deel uit van de actieweek van het AOb die loopt van 11 tot en met 15 maart.