Stad

NL
V

Dwangsom voor pubcrawl-organisator in Wallengebied

15 maart 2019, 11.03 uur · Aangepast 15 maart 2019, 11.40 uur

Een grote organisator van pubcrawls, oftewel kroegentochten voor toeristen, moet voor vanavond de rondleidingen in het Wallengebied aanpassen. Doet hij dat niet, dan legt de gemeente een dwangsom op voor iedere overtreding.

De aanbieder ging met te grote groepen het gebied in en bleef daar ook nog langer dan is toegestaan. Ook bleken de gidsen niet in het bezit te zijn van een ontheffing.

De groepsrondleidingen zorgen volgens de gemeente voor veel overlast in het gebied. 'Mensen die meedoen aan een pubcrawl betalen een vast bedrag en krijgen tijdens een tocht langs de cafés in de stad drankjes. Dit zorgt vaak voor overlast op de Wallen.'

Lees ook: Burgemeester onderzoekt verbod op nachtelijke pubcrawls op Wallen

Rechter
De kroegentochtorganisator stapte twee weken geleden naar de rechter, omdat het bedrijf zich niet als aanbieder van rondleidingen ziet. De voorzieningenrechter ging hier niet in mee en stelde afgelopen woensdag de gemeente in het gelijk. Het bedrijf moet voor vanavond in het bezit zijn van een ontheffing en de groepen mogen niet groter zijn dan twintig personen. Ook moet de groep na 23.00 uur de Wallen hebben verlaten.

Regels
Sinds 1 april 2018 is er voor groepen groter dan vijf personen een ontheffing nodig. De groepen mogen niet stilstaan op plekken waar het vaak extra druk is, zoals de bruggen van de Oudezijds Achterburgwal en ingangen van winkels tijdens openingstijden. Ook mogen sekswerkers niet gefotografeerd worden en is geluidsversterking, schreeuwen en alcohol- en drugsgebruik in de openbare ruimte tijdens de tours verboden.

De uitspraak van de voorzieningenrechter houdt in dat de gemeente door mag gaan met handhaving van de regels. In een andere rechtszaak wordt nog bekeken of een pubcrawl ook daadwerkelijk kan worden gezien als rondleiding.

Vanaf 1 april 2019 worden de regels verder aangescherpt: vanaf dan gaat het verbod op rondleidingen op de Wallen al om 19.00 uur in.