112

Duo in Amsterdam gepakt voor leveren van wapens aanslagen Parijs

15 maart 2019, 14.46 uur · Aangepast 15 maart 2019, 16.04 uur

Whatsapp

De politie heeft dinsdag twee mannen in Amsterdam aangehouden in een onderzoek naar de herkomst van de wapens die IS-terroristen hebben gebruikt bij de aanslagen in Parijs in 2015. De verdachten zijn mogelijk betrokken bij de levering van de wapens.

Bij de aanslagen is gebruikgemaakt van automatische wapens, waaronder Kalasjnikovs en explosieven. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zouden enkele leden van de jihadistische zelfmoordcel mogelijk in oktober 2015 in Nederland zijn geweest om wapens op te halen.

De aangehouden Amsterdammers zijn 29 en 31 jaar. De verdenking tegen hen is dat zij op een of andere manier betrokken zijn geweest bij de levering van wapens. Onderzoek door een internationaal team van Nederlandse, Belgische en Franse rechercheurs (JIT) bracht hen in beeld.

Lees ook: 'Vermeende terroristen reisden naar Schiphol voor aanslag'

Beslaglegging
In de woningen van de verdachten is beslag gelegd op computers, documenten, andere gegevensdragers en mobiele telefoons. De 29-jarige verdachte is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld. Hij zit in alle beperkingen, wat betekent dat hij uitsluitend contact mag hebben met zijn advocaat.

De gezondheid van de andere verdachte laat volgens het OM niet toe dat hij langer wordt vastgehouden. Omdat er geen andere mogelijkheid was, is de man gisteren noodgedwongen in vrijheid gesteld in afwachting van de resultaten van het verdere onderzoek.

Whatsapp