Stad

Bezoekers Blauwe Moskee verdrietig en geschokt na aanslagen Nieuw-Zeeland

15 maart 2019, 16.15 uur · Aangepast 15 maart 2019, 17.09 uur

AT5

Vandaag werd er tijdens het vrijdagmiddaggebed in De Blauwe Moskee stilgestaan bij de aanslag in Nieuw-Zeeland. Twee moskeeën waren daar het doelwit van een terroristische aanslag eerder vandaag. Zeker 49 mensen kwamen om het leven.

Moskeegangers van het gebedshuis in Nieuw-West reageerden geschrokken op de aanslag: 'Schokkend, maar enigzins ook niet verrassend. Het was wachten voordat het een keer fout zou gaan'. Een andere man zegt: 'Het was erg emotioneel, ik vind het erg wat er is gebeurd'. 

Lees ook: Blauwe Moskee wil bescherming moskeeën na aanslagen Nieuw-Zeeland

Beide mannen vinden het belangrijk dat moskeeën goed beveiligd worden. Eén zegt: 'Ik voel me hier in Nederland wel veilig, maar we moeten wel op onze hoede zijn'. Vanmiddag tijdens het gebed stond er al een politiewagen voor de moskee en dat 'geeft een veilig gevoel', geeft de andere man aan. 

Lees ook: Halsema neemt extra veiligheidsmaatregelen bij moskeeën: 'We zijn solidair met u'

Tijdens het gebed besteedde de imam aandacht aan de aanslag in Nieuw-Zeeland. Zo sprak hij zijn afschuw uit over de terrorische actie. Daarnaast riep hij de Nederlandse overheid op om de veiligheid van gebedshuizen te waarborgen. Hij zei hierover: 'Wij vragen burgemeesters en ministers om in te grijpen om zo de veiligheid van mensen te garanderen met de middelen die er zijn'.