Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Honderden bij vredesmanifestatie op de Dam na aanslagen Nieuw-Zeeland

17 maart 2019, 14.27 uur · Aangepast 17 maart 2019, 18.51 uur

Zo'n tweehonderd mensen hebben zich vanmiddag op de Dam verzameld voor een vredesmanifestatie. Dertien organisaties hebben die manifestatie georganiseerd als antwoord op de terroristische aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch.

Een rechts-extremistische schutter opende vrijdag het vuur op moskeegangers. Vijftig mensen kwamen om het leven en tientallen raakten gewond. De organisatoren willen met de manifestatie 'een krachtig signaal afgeven vóór vrede en tégen terreur.'

Er wordt een minuut stilte gehouden en er zijn diverse sprekers, onder wie burgemeester Femke Halsema, opperrabbijn Binyomin Jacobs, imam Azzedine Karrat en Boris van der Ham (Humanistisch Verbond). Aanwezigen is gevraagd witte bloemen mee te nemen.

Lees ook: Tientallen mensen bijeen op de Dam voor wake slachtoffers Nieuw-Zeeland

Solidariteit met slachtoffers
'Moslim, Jood, Christen of andersgezinden: ieder mens van goede wil is geraakt door de verschrikkelijke beelden die ons vrijdagochtend vanuit Nieuw-Zeeland hebben bereikt. Wij willen onze solidariteit betuigen met de slachtoffers en nabestaanden van de verschrikkelijke aanslagen', aldus de organisatoren.

De manifestatie is een initiatief van religieuze, levensbeschouwelijke en maatschappelijke organisaties zoals de Raad van Kerken in Nederland, het Centraal Joods Overleg (CJO), het Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM) en de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN).

Eerdere herdenking
Afgelopen vrijdag werd door enkele tientallen mensen op de Dam al een wake gehouden. Burgemeester Femke Halsema sprak tijdens het vrijdagmiddaggebed in moskee Al-Kabir en de gemeente hing de vlaggen halfstok. Ook werd de Nieuw-Zeelandse vlag vrijdagavond uit solidariteit op het Centraal Station geprojecteerd.