112

Advocaat Tim S. wil OM niet-ontvankelijk laten verklaren

18 maart 2019, 10.56 uur · Aangepast 18 maart 2019, 11.37 uur

Inter Visual Studio
Inter Visual Studio

De advocaat van Tim S. de man die in november 2017 de 19-jarige Ayman Mouyah op Kattenburg doodschoot, heeft vandaag in de rechtbank bepleit om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te laten verklaren.

De reden van advocaat Thomas Felix om het OM niet ontvankelijk te willen laten verklaren is dat er volgens hem  belangrijke getuigen niet zijn getapt terwijl de rechter-commissaris dit bevel wel had gegeven. 'Het niet tappen is onomkeerbaar en heeft invloed gehad op de waarheidsvinding', aldus de advocaat.

Lees ook: Dode en gewonden bij schietpartij in Centrum

De advocaat had eerder verzocht een aantal getuigen te horen en te tappen. Het gaat om de groep vrienden van Mouyah, die erbij was tijdens de dodelijke schietpartij. Daarbij raakten ook drie andere jongens gewond, waaronder de jonge crimineel Gianni L. 

Lees ook: Kattenburg rouwt om doodgeschoten Ayman (19): 'Hij was de grappigste van ons allemaal'

'Het OM heeft bewust het bevel van de rechter-commissaris niet uitgevoerd om de telefoons van de getuigen niet te tappen. Daarmee heeft het OM zelf voor eigen rechter gespeeld', bepleit Felix. 

Het Openbaar Ministerie heeft een wetenschappelijk onderzoekbureau laten uitzoeken of ze verplicht was de telefoons te gaan tappen. Daar kwam uit dat de rechter-commissaris het OM geen tapbevel mag geven. 

De rechter heeft de zaak op dit moment geschorst en buigt zich over dit dilemma.

UPDATE 11.35 UUR: De rechter heeft besloten verder te gaan met de zaak en besloten dat er meer tijd genomen moet worden om uit te zoeken of het tapbevel uitgevoerd had moeten worden. Dit nemen ze mee in de einduitspraak