Start van hoofdcontent

112

nl

Politie Amsterdam blijft alert na schietpartij Utrecht

18 maart 2019, 12.16 uur · Aangepast 18 maart 2019, 20.10 uur · Foto: Inter Visual Studio

De politie in Amsterdam blijft extra alert na een schietpartij in een tram in Utrecht. 'We staan in nauw contact met onze collega's in Utrecht', aldus een politiewoordvoerder. Ook op luchthaven Schiphol geldt verhoogde waakzaamheid.

Aan het begin van de avond werd bekend dat de hoofdverdachte, de 37-jarige Gökmen Tanis is opgepakt. Ondanks dat blijft de politie in Amsterdam alert. In de stad geldt nog altijd het dreigingsniveau 4, wat betekent dat er een reële kans op een aanslag blijft. Bij de schietpartij in Utrecht zijn drie doden en vijf gewonden gevallen. 

Aangescherpt
Bij Amsterdamse Joodse gebouwen werd vandaag de beveiliging aangescherpt door politie en de marechaussee. 'Er wordt vanaf vanochtend in ieder geval met lange wapens gepatrouilleerd', meldt belangenorganisatie Federatief Joods NL.

De Blauwe Moskee in Nieuw-West sloot de deuren tijdens de gebeden. Voor de deur stonden lange tijd politieauto's. Er zijn extra beveiligingsmaatregelen getroffen, meldt hoofdimam Yassin ElForkani. In Utrecht moesten alle moskeeën preventief dicht.

Crisisteam
Vanuit Moskee Alert, een samenwerkingsverband tussen verschillende Amsterdamse moskeeën, werd een crisisteam gevormd. Zij staan in contact met de autoriteiten en adviseerden alle moskeeën in Amsterdam om de deuren te sluiten en alleen open te doen voor bekenden. Volgens Moskee Alert gaven alle moskeeën hieraan gehoor.

Nadat een hoofdverdachte is opgepakt, is het advies van Moskee Alert om de deuren te sluiten, komen te vervallen. Wel zijn de moskeeën extra alert, zegt een woordvoerder.

Het slotdebat van de Provinciale Statenverkiezingen vanavond in Pakhuis De Zwijger is in ieder geval afgelast. Tijdens het debat zouden diverse lijsttrekkers uit Noord-Holland met elkaar in debat gaan. Maar de politieke partijen hebben hun campagnes neergelegd.

Ook het Stationsplein voor het Centraal Station waren politievoertuigen zichtbaar aanwezig. De geplande FNV-staking op Schiphol is in overleg met de marechaussee afgelast.

A2
Op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam werd een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur ingesteld. De linkerrijbaan was afgesloten zodat hulpdiensten vrij baan hebben. Langs de A2 stonden verschillende politievoertuigen in de berm.

Schietpartij
Op het Utrechtse 24 Oktoberplein werd rond 10.45 uur geschoten in een tram. Het verkeersplein was daar ruim afgezet. Het dreigingsniveau in de provincie Utrecht werd verhoogd naar het hoogste niveau 5, maar is in de avond teruggebracht naar niveau 4.

Het Inspraakorgaan Turken liet meteen weten 'geschokt' te zijn door de aanslag. 'Dit soort geweld hoort niet thuis in Nederland.'