112

Slachtoffer schietpartij Kattenburg heeft nog altijd kogel in borst

18 maart 2019, 16.45 uur · Aangepast 19 maart 2019, 10.03 uur

Amsterdammer Tim S. schoot op 23 november 2017 de scholier Ayman dood op Kattenburg, maar uit de rechtszaak van vandaag blijkt dat het een wonder is dat de andere gewonden het overleefden. Een kogel bleef bij een van de jongens achter een borstbeen steken op een fractie van zijn hart.

De jongeman overleefde de schietpartij op een haar na maar de kogel zit nog altijd in zijn lichaam. Volgens artsen is het te gevaarijk om hem te verwijderen. De jongen moet verder leven met de kogel in zijn lichaam.

Lees ook: Dode en gewonden bij schietpartij in Centrum

Vier schotwonden
Drie anderen raakten gewond nadat Tim S. schietend met zijn vuurwapen achter ze aanrende in de nacht van 22 op 23 november 2017, waarbij Ayman overleed. Hij had vier schotwonden in zijn lichaam. 

Veel nabestaanden van Ayman waren naar de rechtszaak gekomen, waarbij de emoties hoog opliepen toen verschillende familieleden slachtofferverklaringen voorlazen. Zijn moeder beschreef de bewuste nacht van 23 november toen ze hoorde dat haar zoon was neergeschoten. 'Iemand roept: "Ayman is geschoten, geschoten!" Ik raak in paniek en voel dat ik geen lucht meer krijg. Ik gil, ik gil, ik gil! maar ik heb het idee dat ze mij niet horen.' 

Lees ook: Kattenburg rouwt om doodgeschoten Ayman (19), 'Hij was de grappigste van ons allemaal'

Dagelijks
De ouders gaan nog dagelijks naar de plek op Kattenburg waar hun zoon is doodgeschoten zodat ze hem naar eigen zeggen toch nog een beetje kunnen voelen. 'Maar nooit zullen we hem meer zien. Nooit zien wij hem zien afstuderen of trouwen. Nooit zullen we kleinkinderen krijgen van onze zoon'.

Sommige familieleden konden het niet aanhoren en verlieten geëmotioneerd de rechtszaal. Ondertussen werd de slachtofferverklaring van de zus van Ayman voorgelezen. 'Je hebt niet alleen Ayman gedood. Ik herhaal niet alleen Ayman heb je gedood, maar letterlijk de hele familie heb je om zeep geholpen. Jij hebt dit kapot gemaakt. Alleen jij bent hier verantwoordelijk, jij!'

Lees ook: Spanningen op Kattenburg na dodelijke schietpartij

Zelfverdediging
Tim S. hoorde het allemaal lijdzaam aan. Vanochtend heeft hij uitgebreid verteld wat hem tot de moord heeft gedreven. Zijn verweer is dat hij handelde uit noodzakelijke zelfverdediging. De groep jongens teisterden hem al langer in de buurt. 

S. woonde in de kelderbox van zijn ouders op Kattenburg omdat hij door onder andere zijn cocaïnegebruik niet meer thuis mocht wonen. Volgens zijn vriendin leefde S. op een schrijnende plek, waar hij zelf het beste van probeerde te maken.

Lees ook: Advocaat Tim S. wil OM niet-ontvankelijk laten verklaren

Scooter
S. leefde veel op straat en had het aan de stok gekregen met een groep jongemannen, waaronder Ayman, nadat S. een scooter van één van hen had gestolen. 'De grootste fout van mijn leven', noemde hij het zelf. Tot op de dag van vandaag weet hij niet waarom hij de scooter meenam. 

De diefstal zorgde ervoor dat hij werd mishandeld door ondere andere een sleutelfiguur uit de groep, Gianni L. De scooter ging terug naar de rechtmatige eigenaar, maar daarmee was de kous nog niet af. Het beenkleed van de scooter ontbrak en op 23 november dwong de groep S. om het kleed aan de scooter te monteren. S. deed dit omdat hij hoopte dat de ruzie daarmee klaar zou zijn, maar het liep compleet uit de hand.

Lees ook: 'Verdachte Kattenburg schoot nadat hij een scooter stal'

Aangevallen
S. zou van achter zijn aangevallen. Hij zou op handen en voeten uit de groep zijn gekropen. Naar eigen zeggen pakt hij uit zelfverdediging zijn vuurwapen, die hij uit zijn kelderbox had meegenomen omdat hij al nattigheid voelde. Hij begon daarna op de groep te schieten.

Morgen gaat de rechtszaak verder en komt het Openbaar Ministerie met de strafeis tegen Tim S. 'Wij hebben op 23 november al een levenslange straf gekregen', sloten de ouders van de vermoorde Ayman hun verklaring af.