Start van hoofdcontent

112

nl

Flink hogere straf voor rapper 'Djaga Djaga': 18 jaar cel

19 maart 2019, 14.38 uur · Aangepast 19 maart 2019, 16.49 uur

Jason L. is vandaag in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar cel en dat is een aanzienlijk hogere straf dan de eerder opgelegde 14 jaar. Die straf krijgt hij voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie van Abderrahim Belhadj.

De straf is ook hoger dan de 15 jaar en 3 maanden die geëist werd door het Openbaar Ministerie (OM). Volgens het gerechtshof is Jason L.,die ook bekendstaat onder zijn artiestennaam Djaga Djaga (voorheen JayJay), niet de persoon die Belhadj doodschoot, maar heeft hij wel een 'cruciale en coördinerende rol' bij de liquidatie gehad.

Lees ook: Rapper JayJay krijgt 14 jaar cel voor medeplegen liquidatie 'Appie' Belhadj

Belhadj werd op 9 mei 2016 in koelen bloede doodgeschoten in de galerij van de flat Kikkenstein in Zuidoost. Hij was naar die flat toe gelokt met verschillende appjes van Jason L. De twee hadden elkaar eerder die avond ontmoet op het VIP-dek van Club Air. In één van de berichten stond dat er in flat 'wijven' waren 'om seks mee te hebben'. De schutter werd vermoedelijk met een Snapchat-bericht van Jason L. naar diezelfde flat gestuurd. Belhadj werd in de galerij beschoten en geraakt in zijn hoofd en borst. Hij overleed ter plaatse.

Rondvliegende kogels
Het gerechtshof is van oordeel dat er een groot risico bestond dat onschuldige bewoners van de flat slachtoffer werden van de rondvliegende kogels. Daar komt nog eens bij dat Jason L. al eens eerder veroordeeld is voor een poging tot moord en een diefstal met geweld.

Lees ook: Advocaat rapper JayJay over gevangenisfoto: 'Het is geen selfie'

Eerder deze maand gaf Jason L. vanuit de gevangenis een interview op de radiozender FunX. Later die week bracht hij als Djaga Djaga een nieuw album uit. Het eerste nummer op die plaat werd al meer dan 6 miljoen keer gestreamd en is daarmee goed gegaan.