Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzeeër Foxtrot wordt gereed gemaakt voor definitief vertrek NDSM

19 maart 2019, 15.05 uur · Aangepast 19 maart 2019, 16.56 uur

De onderzeeër Foxtrot, die al zeventien jaar in de NDSM-haven ligt, wordt klaargemaakt voor vertrek. Het schip is er zo slecht aan toe dat stadsdeel Noord opdracht heeft gegeven hem definitief te verwijderen voordat hij zinkt.

Een Rotterdams bergingsbedrijf is vanochtend vroeg begonnen met de voorbereidingen die nodig zijn om het schip veilig te kunnen verplaatsen. Iets wat vanwege de locatie en omvang van het schip nog 'redelijk complex' is volgens Maurice Krul van het bergingsbedrijf. 

'We zijn begonnen met het bevestigen van een achttal staaldraden onder het schip, zodat wanneer hij verder wegzakt wij nog onderlangs kunnen. Daarna halen wij er nog meer draden onderdoor waarmee wij het schip eventueel ook nog mee kunnen ophijsen.'

Lees ook: Belgisch bedrijf hoeft onderzeeër Foxtrot niet weg te halen bij NDSM

Formele eigenaar
De Foxtrot is van Letse makelij en werd in 1956 in gebruik genomen door de Russische Sovjetvloot. In 1991 duikelde een groep ondernemers het schip op dat sinds 2002 in de NDSM-haven ligt. 

Het is vandaag de dag nog steeds onduidelijk wie nu de formele eigenaar en dus verantwoordelijk is voor het verwijderen van de Foxtrot. Het leek er enige tijd op dat het Belgische Marintec Shipyards als formele eigenaar aangewezen kon worden, maar dit oordeel werd door de Raad van State in cassatie vernietigd. 

Stadsdeel Noord heeft daarom nu de verantwoordelijkheid genomen om de onderzeeboot onder bestuursdwang definitief te laten verwijderen en te slopen.