Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tweede Kamer stemt in met maatregelen tegen extremisme op scholen

19 maart 2019, 20.10 uur

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een uitbreiding van wetten om leerlingen voortaan beter te beschermen tegen bijvoorbeeld extremistische denkbeelden en radicale schoolbestuurders. Zo moet een situatie zoals die op het Cornelius Haga Lyceum is ontstaan worden voorkomen.

De bestaande wetten om bijvoorbeeld georganiseerde criminaliteit aan te pakken worden hiervoor uitgebreid. Ook komen er meer bevoegdheden voor de ministers. Vorige week nog beloofde minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs serieus te kijken naar de plannen, schrijft Het Parool.

Lees ook: Minister Slob: 'Personen Haga Lyceum wilde helft van de lessen over salafisme'

Vrijheid van onderwijs
Politici waren eerder verontwaardigd over het feit dat de minister maar weinig middelen heeft om een schoolbestuur aan te pakken, vooral door de vrijheid van onderwijs. 

Lees ook: Minister over inspectie Haga Lyceum: 'Men voelde zich niet meer voldoende veilig om werk voort te zetten'

Kaukasus Emiraat
Het omstreden Haga Lyceum raakte in opspraak, omdat er volgens de AIVD mensen op de school werkzaam zijn die banden hebben gehad met terreurbeweging het Kaukasus Emiraat. Deze groep zat achter de aanslag in de Moskouse metro in 2010. Ook zouden leerlingen de salafistische geloofsleer opgelegd krijgen. Ook maakten mensen die op de school werkten het voor de onderwijsinspectie onmogelijk om de school te controleren op hun werkwijze. 

Lees ook: Brede steun in gemeenteraad voor Halsema in aanpak zaak Haga Lyceum

Opstappen bestuur
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwde in januari burgemeester Halsema over de signalen op het Haga Lyceum. Begin deze maand besloot Halsema de zorgen te delen met de raad en wilde dat het bestuur zou opstappen. Dit weigert het bestuur van de school vooralsnog.

Lees ook: Bestuurder Haga Lyceum: 'We gaan actief leerlingen van andere scholen werven'

Leerlingen 'weg trekken'
Ze willen er nu voor zorgen, als reactie op de ontstane commotie, dat andere scholen in de problemen komen door actief leerlingen bij andere scholen 'weg te trekken'. Volgens directeur-bestuurder Söner Atasoy willen ze hun pijlen richten op drie scholen die 'samen met de burgemeester en de staat hebben geprobeerd om ons leeg te laten bloeden'.