Bouw megahotel naast de RAI vordert: 'Aannemer heeft wel wat nachten wakker gelegen'

0
Whatsapp

Cultuur

Bouw megahotel naast de RAI vordert: 'Aannemer heeft wel wat nachten wakker gelegen'

19 maart 2019, 20.28 uur · Aangepast 20 maart 2019, 07.29 uur

Het zijn drie enorme driehoeken op elkaar: het 91 meter hoge 'nhow Amsterdam RAI hotel' van de NH Hotel Group. Het gebouw is ontworpen door OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas. En de bouw schiet al aardig op, al was het soms wel spannend. 'De aannemer en zijn onderaannemers hebben wel wat nachten wakker gelegen', verklapt Jos Luth, projectleider van vastgoedontwikkelaar COD.

Die slapeloze nachten werden veroorzaakt door de 'punten' van de driehoeken, die niet worden ondersteund. 'Daar zitten geen kolommen onder, dus die hangen eigenlijk aan de kern van het gebouw', zegt Luth. 'Om dat veilig te maken zijn er enorme liggers in het pand aangebracht en dat is aardig knap gedaan', vervolgt hij.

24 verdiepingen
Het hotel is straks het grootste nieuwbouwhotel van de Benelux en heeft maar liefst 650 kamers. Er komen 12 liften in en er is plek voor 200 auto's voor de deur. Als het goed is, wordt het hotel aan het eind van dit jaar opgeleverd. Maar tot die tijd is het nog iedere dag keihard werken. 'Er werken hier elke dag wel zo'n 200 man. Schilders, stucadoors, dakdekkers, er worden vloeren gelegd en gevels aangebracht', zegt Luth.

Kritiek
De 650 hotelkamers van dit hotel zijn niet de enige nieuwe hotelkamers in de buurt. Precies aan de overkant van de ring A10 wordt bijvoorbeeld ook gebouwd aan een gloednieuw Van der Valk Hotel met 245 kamers. Maar volgens Herman Klok van de NH Hotel Group hoeven omwonenden niet bang te zijn voor overlast. 'De RAI, waar wij ook heel nauw mee samenwerken, heeft een historie dat ze de buurt er heel nauw bij betrekken en daar gaan wij ook in mee', zegt hij. Op de vraag of hij denkt dat Amsterdammers wel zitten te wachten op weer een hotel erbij, zegt Jos Luth: 'Ik denk dat dit hotel onderscheidend is vergeleken met andere hotels in de omgeving. Sowieso door het iconische karakter van het hotel'. 

Whatsapp