Politiek

Wethouder heeft geen zicht op extra aanmeldingen Haga Lyceum

20 maart 2019, 10.55 uur · Aangepast 20 maart 2019, 11.05 uur

AT5 / Luuk Koenen
AT5 / Luuk Koenen

Onderwijs-wethouder Marjolein Moorman (PvdA) weet niet of en hoeveel extra aanmeldingen het Cornelius Haga Lyceum ontvangen heeft. Moorman zei dat vanochtend in de raadscommissie Werk, Inkomen en Onderwijs.

De wethouder reageerde op een vraag van raadslid Simons (Bij1) die wilde weten hoe het staat met de aanmeldingen voor het komend schooljaar.

Lees ook: Dossier Cornelius Haga Lyceum

Het Cornelius Haga Lyceum kwam de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws, nadat burgemeester Halsema de gemeenteraad informeerde dat zij 'zeer verontrustende signalen' heeft gekregen over mensen die op de school werkzaam zijn. Zij zouden banden hebben onderhouden met de terreurorganisatie het Kaukasus Emiraat.

Extra aanmeldingen
De burgemeester en wethouder Moorman riepen het bestuur van de school op om af te treden. Maar dat dringende verzoek werd geweigerd. Afgelopen zondag vertelde de directeur-bestuurder, Söner Atasoy, in een interview met AT5 dat hij actief leerlingen van andere scholen wil gaan 'wegtrekken'. Hij vertelde dat de school al 130 tot 150 nieuwe aanmeldingen ontvangen heeft in de afgelopen weken.

Lees ook: Voorzitter Cornelius Haga Lyceum door het lint: 'Staatspropaganda, dit is geen bananenrepubliek'

De wethouder kon die aantallen vanochtend niet bevestigen. Ze vertelde pas inzage in de cijfers te kunnen geven als de scholenmatching op 4 april een feit is. Op die dag krijgen Amsterdamse basisschoolkinderen te horen aan welke middelbare school ze gekoppeld zijn.

Ouders met vragen
De wethouder voegde daaraan toe dat de gemeente een telefoonnummer en e-mailadres heeft geopend, waar ouders met vragen over het Cornelius Haga Lyceum terecht kunnen.

Lees ook: Oudkerk eist openheid van zaken van Cornelius Haga Lyceum: 'Wat is er daar aan de hand?'