Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsbestuur wil eigenaar van pand MC Slotervaart worden

21 maart 2019, 10.15 uur · Aangepast 21 maart 2019, 11.19 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het stadsbestuur probeert te voorkomen dat ondernemers opnieuw een rol krijgen in het pand van het failliete MC Slotervaart.

Er wordt een procedure gestart om het recht van erfpacht te beëindigen. Hierdoor zou de grond en het pand volledig in handen komen van de gemeente. 

Lees ook: Principeakkoord over overname MC Slotervaart

Moeizaam
Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling) en Simone Kukenheim (Zorg) laten in een brief aan de gemeenteraad weten dat de gesprekken met de curator de afgelopen tijd 'moeizaam' zijn verlopen. 'De curator treedt primair op in het belang van de schuldeisers en streeft in dat kader naar de maximale opbrengst van het vastgoed.'  Er is al een commerciële vastgoedpartij die een bod heeft gedaan. Volgens de wethouders doen die ondernemers dat 'op basis van de onterechte aanname dat de gemeente de realisatie van andere, commerciële functies zonder meer zal faciliteren'.

Lees ook: Definitief geen doorstart voor MC Slotervaart

Regie
Ook willen de wethouders 'regie hebben op de ontwikkeling van het gebied rond het Slotervaartziekenhuis en de toekomstige (buurt)zorgfunctie'. 'Daarbij willen wij voorkomen dat maatschappelijke functies onder druk van de markt dreigen te verdwijnen.'

Ze zeggen te streven naar een 'zorgvuldig proces' om tot beëindiging van de erfpacht te komen. Er kan door betrokkenen nog bezwaar worden gemaakt. De gemeenteraad moet daarna nog stemmen over het plan. Over een paar weken willen de wethouders met meer informatie over het proces komen.

Lees ook: Oud-medewerkers MC Slotervaart blikken terug: 'Een litteken dat langzaam moet slijten'

Trauma
Wethouder Kukenheim informeerde de politieke partijen vanmorgen tijdens een commissievergadering in de Stopera. Ze wees er onder meer op dat 'het faillissement van het Slotervaart dit nog steeds een groot trauma voor alle betrokkenen is' en dat het veel inzet van andere zorgpartijen, zoals overige ziekenhuizen, vraagt.

Niet alle gemeenteraadsleden zijn enthousiast. Zo spreekt Hala Naoum Néhmé (VVD) van een 'gevaarlijk precedent'. 'Ik vraag me af of er echt sprake is van algemeen belang of vooral linkse politieke wil.'

SP-gemeenteraadslid Erik Flentge is wel blij met het plan. 'Het faillisement is en blijft helaas onomkeerbaar. Maar Winter en andere gretige zorggraaiers worden hiermee terecht buiten de deur gehouden. Het algemeen belang gaat boven de zucht naar euro’s van enkelen.'

Lees ook: Gemeente uit zorgen over rol oud-eigenaar bij akkoord MC Slotervaart

Loek Winter
Vrijdag werd bekend dat zorgondernemer en oud-eigenaar Loek Winter en vastgoedonderneming Zadelhoff een akkoord hadden bereikt over het aflossen van de schuldeisers van het failliete MC Slotervaart. Zadelhoff is bereid om 45 miljoen euro neer te leggen om alle schuldeisers te kunnen aflossen. Hiermee zou er een einde komen aan het faillissement van het ziekenhuis. Dit zou betekenen dat Winter weer mede-eigenaar wordt.

De gemeente liet in een reactie op dat plan weten 'zorgen' te hebben over de rol van Winter.