Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdachte voorbereiding ‘schoolshooting’ uit cel gehaald

21 maart 2019, 10.33 uur · Aangepast 21 maart 2019, 12.47 uur

De zaak tegen Mitchell O., die verdacht wordt van het voorbereiden van een ‘schoolshooting’, is vanmorgen stilgelegd omdat hij niet aanwezig was bij de zitting. De officier van justitie en de rechter vonden dat wel van belang voor de rechtszaak, dus wordt O. met een zogenoemd ‘bevel van medebrenging’ uit zijn cel in Sassenheim gehaald.

Verdachten zijn niet verplicht om aanwezig te zijn bij de behandeling van hun zaak. Volgens de advocaat van O. is hij geschrokken van alle media-aandacht en heeft hij er onder andere daarom voor gekozen om in eerste instantie niet aanwezig te zijn vandaag. In sommige gevallen kan een rechter dan alsnog beslissen dat dat toch noodzakelijk is.

Mitchell O. werd in december opgepakt. De politie kwam O. op het spoor door een reactie op YouTube. Onder een filmpje schreef hij bezig te zijn met 'het plannen van een schoolshooting'. Op basis daarvan verdenkt het OM hem ervan leerlingen en personeelsleden van een of meerdere scholen te hebben bedreigd met een terroristisch misdrijf.

Lees ook: Amsterdammer (18) opgepakt die dreigde met 'school shooting' 

Op zijn telefoon werd beeldmateriaal gevonden van dit soort schietpartijen in het buitenland en bomaanslagen. Volgens het Openbaar Ministerie was hij bezig met het vervaardigen van vuurwapens, messen en een bivakmuts. Een woordvoerder van het OM benadrukt dat er geen sprake is geweest van een specifieke dreiging.

Mitchell O. arriveerde rond 12.00 uur. De zaak is inmiddels begonnen. AT5-verslaggever Tessa Neijland twittert mee.