Whatsapp

Cultuur

Foto-expositie in Hilton als eerbetoon aan Lennon en Ono: vijftig jaar na Bed-in for peace

21 maart 2019, 19.25 uur

Aanstaande maandag is het vijftig jaar geleden dat het liefdeskoppel John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Hotel verbleef. Zeven dagen lang voerden zij actie voor wereldvrede en protesteerden ze tegen de Vietnamoorlog. Vanaf vandaag is er een foto-expositie te zien in het hotel. Verschillende fotografen haalden vanmiddag herinneringen op aan die tijd.

De expositie vindt plaats als eerbetoon aan de vredesactie. Samen met het Hilton Hotel heeft fotograaf Govert de Roos foto's verzameld en gewerkt aan de opbouw van het evenement. Bezoekers kunnen in de expositie vijftig beelden van het iconische duo bekijken. 

'Kijk, dit is een hele ongedwongen foto waar ik een beetje trots op ben omdat het geen geposeerde foto is. Je ziet die gitaren op bed, Yoko masseert zijn voeten en hij is aan het bellen. Dat zijn juist leuke foto's,' vertelt fotograaf Nico Koster. Hij is een van de fotografen die in 1969 aanwezig was.

Ook de familie van fotograaf Cor Jaring was aanwezig. Zijn zoon Jeroen vertelt trots over een van de bijzondere foto's van zijn vader: 'Dit is een van de beroemdste foto's van hem. Zijn kracht was dat hij altijd contact met mensen zocht en mensen makkelijk kon ontwapenen. Dit zie je echt in deze foto terug. Cor verwees altijd naar het voetje van Yoko. Dat vond hij altijd heel liefelijk.' 

Wat fotograaf Claude Vanheye meemaakte was al helemaal bijzonder. Hij maakte een uniek portret van John Lennon. Hij kon namelijk een foto maken van Lennon, zonder zijn bril: 'Alright, alright zei hij. En toen deed hij heel snel even zijn bril af en daar heb ik nu een portret van.' 

Op verschillende foto's van Lennon en Ono staan er tulpen afgebeeld. Op donderdag 28 maart wordt ter gelegenheid van de opening van het Tulp Festival Amsterdam daarom ook een witte Peace tulp gedoopt. De expositie is vanaf vrijdag tot en met eind maart te zien in het Hilton Hotel.

Whatsapp