Start van hoofdcontent

112

nl

Brandweercommandant Schaap diep door het stof vanwege uitlatingen over korps

22 maart 2019, 17.09 uur

Brandweercommandant Leen Schaap heeft via het intranet van de brandweer zijn excuses aangeboden voor zijn uitspraken gisteren na de commissie Algemene Zaken. Schaap zette de gepensioneerde brandweerlieden, die ook meedoen met het protest tegen de korpsleiding, weg als bejaarden.

Ook zei Schaap in een interview met AT5 dat het protest door de brandweerlieden niet breed gedragen zou worden. Binnen de brandweer is wederom veel onrust ontstaan over de uitspraken van de commandant. De uitrukdienst voelt zich niet serieus genomen en ervaart de opmerkingen van de commandant als pijnlijk, zo laten meerdere weten.

Lees ook: Verzet bij brandweer volgens Schaap niet breed gedragen: ‘Bijna helft zijn bejaarden’

Gistermiddag uitten een brandweerman en -vrouw voor het eerst in het openbaar de zorgen die er zijn onder de uitrukdienst over de manier waarop de korpsleiding de vernieuwingen doorvoert bij de Amsterdamse brandweer. Ook de manier waarop Schaap in hun ogen onterecht het korps negatief wegzet, werd aangestipt. Dat deden ze tijdens het inspreekhalfuur van de commissie Algemene Zaken. Na het inspreken gaf Schaap het bewuste interview.

'Er zat een mannetje of honderd, waarvan veertig bejaarden die al dertig jaar weg zijn', zei de commandant. 'Er zat een man of zestig. Dat is ongeveer zes procent van de algehele brandweer. Best een aanzienlijke groep, maar laten we het ook niet overdrijven.'

Bagatelliseren
Via het intranet komt Schaap nu terug op zijn uitspraken. 'De drie verhalen (van de insprekers, red.) waren met een grote lading, die wij als korpsleiding goed gehoord en gevoeld hebben. De emotie zinderde door de zaal. Natuurlijk beseffen wij al langere tijd heel goed wat er leeft onder een deel van onze brandweermensen. Dat geeft ons zorg.'

De commandant vervolgt: 'Mijn optreden bij AT5 van gisteren zou de indruk kunnen wekken dat ik de problemen bagatelliseer. Niets is minder waar, ik werk met mijn korpsleiding vrijwel dag en nacht om samen met jullie een mooie toekomst te bouwen. Het fragment is een kort deel van een langer gesprek, waarin ik ook heb aangegeven dat ik de pijn van sommigen begrijp. Tevens heb ik aangegeven dat we al goed op weg zijn om een betere brandweerkorps voor onze regio te worden.'

Lees ook: Halsema waarschuwt brandweerleiding: voor de zomer vorderingen, anders nieuwe stappen

'Als ik door dit korte tv-fragment mensen van ons korps de indruk heb gegeven dat ik onze gezamenlijke opdracht tot verbinding niet serieus zou nemen, begrijp ik dat en bied ik bij deze mijn oprechte excuses aan. Ik hoop van ganser harte dat jullie al binnenkort kunnen en zullen ervaren dat er stappen zijn gezet om de aanbevelingen uit het rapport van Uhm tot uitvoering te brengen', besluit Schaap.

Bouwen aan vertrouwen
Het is niet de eerste keer dat Schaap zich negatief uitlaat over het korps. Eerdere interviews leidden ook tot veel onrust binnen het korps. Vanwege alle problemen bij de Amsterdamse brandweer deed voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm eind vorig jaar op verzoek van burgemeester Halsema onderzoek. Hij adviseerde dat er gebouwd moest worden aan vertrouwen tussen de korpsleiding en de uitrukdienst. Halsema zei onlangs nog dat zij binnen enkele maanden vorderingen wil zien. Als dat niet gebeurt, dan neemt ze nieuwe stappen, zo kondigde ze aan.