Start van hoofdcontent

Politiek

nl

College wil Airbnb uit belangrijk economisch adviesorgaan gemeente zetten

22 maart 2019, 17.05 uur · Aangepast 22 maart 2019, 19.03 uur

De gemeente wil voorstellen om Airbnb uit de zogenaamde network council te zetten. De network council is onderdeel van de economic board, een belangrijk adviesorgaan van de gemeente en de Metropoolregio Amsterdam.

SP-fractievoorzitter Erik Flentge stelde vorig jaar raadsvragen over de toetreding van Airbnb tot het belangrijke adviesorgaan voor de gemeente. In beantwoording geeft het college aan dat de wethouder economische zaken, Udo Kock, onderzoekt of het toetreden van Airbnb tot het adviesorgaan kan worden teruggedraaid. Dit doet de wethouder namens de gemeente, die de wens heeft dat Airbnb uit het council wordt gezet.

Lees ook: 60 dagen verhuren via Airbnb nog steeds mogelijk ondanks nieuwe regels

Vastgelopen gesprekken
Directe aanleiding zijn de vastgelopen gesprekken met Airbnb over nieuwe regelgeving voor het vakantieverhuurplatform. Sinds 1 januari mag een woning in de stad nog maximaal dertig dagen per jaar aan toeristen worden verhuurd. Voorheen was dit zestig dagen. Via de site van Airbnb is het ook nog steeds mogelijk om je woning zestig dagen per jaar te verhuren.

Lees ook: Zo fraudeer je gemakkelijk met Airbnb (en verdien je 1500 euro in 12 uur)

Overleg met ander leden
De gemeente alleen heeft als lid van de council geen macht om Airbnb 'eigenhandig' uit de council te knikkeren. Daarvoor moet er eerst overleg plaatsvinden met de ruim 140 bedrijven, kennisinstellingen en overheden in de Metropoolregio Amsterdam die ook in de council zitten.

Lees ook: 'Doorbraak bij onderhandelingen gemeente en Airbnb: platform wil adressen gaan delen'

Reactie Airbnb
In een reactie geeft Airbnb aan teleurgesteld te zijn dat de gemeente de onderhandelingen heeft gestopt. Het platform zegt nog steeds te willen samenwerken met de gemeente en is er van overtuigd dat het economic board het voorstel van de gemeente, om Airbnb eruit te zetten, zal afwijzen.

Lees ook: Met Barcelona deelt Airbnb wél alle gegevens

'Airbnb lapt regels aan laars'
Volgens Flentge weigert Airbnb met de gemeente afspraken te maken over het aanpakken van illegale verhuur. 'Met deze weigering lapt de multinational democratische besluiten van de gemeenteraad aan haar laars. Dan is het natuurlijk niet uit te leggen aan Amsterdammers, dat Airbnb via een denktank gewoon wel weer gaat zitten meepraten over de toekomst van de stad', aldus de SP-fractievoorzitter in een reactie aan AT5.